Oglasi

Thaci: Odazvat ću se eventualnom pozivu Haga

Specijalno tužilaštvo u Hagu počelo ispitivanja oficira OVK-a koji su spomenuti u izvještaju Dicka Martyja.
Thaci: Zahvaljujem se svima onima koji su se odazvali na pozive za ispitivanjeEPA

Predsednik Kosova Hashim Thaci izjavio je kako će se odazvati eventualnom pozivu Specijalnog tužilaštva u Hagu, prenose agencije.

„Ja se prvo zahvaljujem svima onima koji su se odazvali na pozive za ispitivanje. Ako takav zahtjev bude stigao i meni, ja ću uz punu transparentnost odgovoriti i pozivam i druge da se odazovu (pozivima Specijalnog tužilaštva)“, kazao je on tokom konferencije za medije poslije susreta sa kopredsedavajaućim Državne delegacije Kosova u dijalogu sa Srbijom.

Martyjev izvještaj

Specijalno tužilaštvo je počelo ispitivanje visokih oficira bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koji su pomenuti u izvještaju švicarskog senatora Dicka Martyja i koji je i zvaničan dokument Vijeća Evrope.

U njegovom izvještaju o navodnim zločinima kosovski predsjednik se pominje više od 20 puta, navodi agencija Beta.

Do sada su u Specijalnom tužilaštvu izjave davali komandanti Operativnih zona Drenice i Lapa, Sami Lushtaku i Rrustem Mustafa Remi, predsjednik Vojnog suda OVK Sokolj Dobruna, dok se narednih dana očekuje da bude ispitano i nekoliko drugih oficira nižeg ranga.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.