Thaci: Od Srbije ćemo se braniti kao prije 19 godina

Brojni kosovski mediji prenijeli su da je Thaci rekao da će na prijetnje Srbije odgovoriti 'puškama' (president-ksgov.net)

Kosovski predsjednik Hashim Thaci izjavio je danas da će na prijetnje iz Srbije, biti odgovoreno na isti način kao i prije 19 godina.

“Na te prijetnje odgovorit ćemo isto kao što su prije 19 godina odgovorili borci za slobodu”, rekao je Thaci.

On je to rekao u govoru na manifestaciji na karauli Koshare, koja se održava povodom 19 godina od sukoba pripadnika Vojske Jugoslavije i Oslobodilačke vojske Kosova.

“I danas se Kosovo i regija suočavaju s izazovima, a Kosovo i s direktnim prijetnjama iz Beograda”, kazao je, prenosi portal Lajmi.net.

Manifestaciji pod nazivom “Dan orla” prisustvovao je premijer Kosova Ramush Haradinaj, kao i čelnici kosovskih institucija.

Za kosovske vlasti ta bitka predstavlja žrtvu koja je odvela Kosovo na put ka Evropskoj uniji.

Srbijanski mediji navode da su pripadnici VJ od aprila ostali na tim položajima, za vrijeme trajanja NATO-ovog bombardovanja, ali su se povukli 10. juna 1999, nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma.

Prijetnje ‘puškama’

Brojni kosovski mediji prenijeli su da je Thaci kazao da će na prijetnje Srbije odgovoriti “puškama”, međutim, na zvaničnom sajtu predsjednika Kosova riječ “puškama” ne postoji.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Ðurić izjavio je da tim riječima Thaci prijeti puškama i oružjem i time priziva rat, mržnju i sukobe.

Ðurić je rekao da Thaci više čak i ne skriva da je glavni cilj njegovog političkog djelovanja, i ranijeg i sadašnjeg, stvaranje tzv. Velike Albanije.

“Njegovo destruktivno delovanje predstavlja direktnu pretnju celom regionu, ali i Evropi” ocijenio je Ðurić, prenosi Tanjug.

Govoreći o tobožnjim, a zapravo nepostojećim prijetnjama Srba i Srbije, Thaci je taj koji direktno i otvoreno prijeti puškama i oružjem i iznova priziva rat, mržnju i sukobe, ističe Ðurić.

Izvor: Agencije