Thaci od Kurtija ponovo traži ime kandidata za mandatara

Thaci je poslao novo pismo Kurtiju (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci zatražio je od predsjednika Pokreta Samoopredjeljenje Albina Kurtija odgovor prihvata li ili odbija predložiti ime mandatara za sastav buduće vlade Kosova.

Thaci je u pismu podsjetio da je, prema certificiranim rezultatima Centralne izborne komisije od 27. novembra prošle godine, Samoopredjeljenje osvojilo najviše mjesta u Skupštini Kosova i da on očekuje odgovor Kurtija, kako je obećao na konsultativnom sastanku održanom 6. januara u Prištini, prenosi Anadolija.

Nakon funkcionalizacije Skupštine Kosova, istakao je Thaci, građani Kosova s pravom očekuju funkcionalizaciju Vlade i očekuju od njega, kao predsjednika, da potvrdi predloženog kandidata za premijera.

U srijedu istekao rok od 48 sati

“Kao predsjednik Republike Kosovo, dužan sam preduzeti akciju bez daljnjeg odgađanja, prateći sve ustavne korake za građane da što prije dobiju vladu. Uzimajući u obzir demokratska načela, transparentnost i političku korektnost, pružio sam priliku i uporno tražio da predložite kandidata za premijera”, naveo je Thaci u pismu Kurtiju.

Zamolio je Kurtija da ga obavijesti što prije, “kao što ste obećali na našem sastanku, kako bih mogao preduzeti korake utvrđene Ustavom i odrediti kandidata za premijera koji će formirati Vladu Republike Kosovo”.

U srijedu je istekao rok od 48 sati koji je Thaci u ponedjeljak dao Kurtiju da dostavi ime mandatara mada dobri poznavaoci Ustava Kosova ocjenjuju da predsjednik Kosova nema ovlasti postavljati striktne rokove za predlaganje mandatara.

Rukovodstva Samoopredjeljenja i Demokratskog saveza Kosova, predvođena Kurtijem i Isom Mustafom, ni u četvrtak navečer nisu uspjela postići koalicijski dogovor.

Bio je to treći dan da se iza zatvorenih vrata sastaju delegacije dvije pobjedničke stranke na parlamentarnim izborima.

Još nema najave da bi se čelnici dviju stranaka mogli sastati kasnije u petak.

Pregovori tih stranaka zapeli su na podjeli ovlasti.

Prethodno je program buduće vlade uspješno usaglašen.

Za izbor vlade treba prosta većina

U međuvremenu, kako nije bilo koalicijskog sporazuma, na konstituirajućoj sjednici Skupštine Kosova 26. decembra za predsjednika te institucije izabran je Glauk Konjufca iz Samoopredjeljenja, a za njega su glasali i zastupnici Demokratskog saveza Kosova.

Samoopredjeljenje je na izborima osvojilo 29, a Demokratski savez Kosova 28 od 120 mjesta u Skupštini Kosova.

Za izbor Vlade Kosova potrebna je prosta većina (51 posto) ili 61 glas, tako da dvije stranke u slučaju postizanja sporazuma računaju na glasove manjinskih nesrpskih zastupnika.

Izvor: Agencije