Thaci od Albanije traži državljanstvo i za Kosovare

Albanski predsjednik boravi u posjeti Prištini (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci zatražio je od albanskog predsjednika Ilira Mete da Albanija omogući stanovnicima Kosova dobivanje državljanstva te zemlje.

“Zatražio sam od predsjednika Mete da, na temelju Ustava, građani dobiju državljanstvo [Albanije], jer je Europa pokazala nepravdu prema Kosovarima. Albanija je jedina nada”, rekao je Thaci na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s albanskim predsjednikom, koji boravi u posjetu Prištini.

Po njegovim riječima, dobivanjem albanske putovnice građani Kosova bi se mogli slobodno kretati Evropskom unijom.

Sporna granica s Crnom Gorom

Thaci je, u kontekstu ovog zahtjeva, još jednom uputio kritike EU zbog “uvjetovanja vizne liberalizacije za žitelje Kosova”.

U zajedničkoj izjavi Thaci i Meta naveli su kako se zalažu za “nastavljanje završne faze dijaloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, pozivajući na obnovljeno angažiranje EU-a i uz izravno sudjelovanje SAD-a”.

Cilj je da Srbija “konačno prizna Kosovo kao suverenu i neovisnu državu”, naveli su predsjednici, što je ocijenjeno kao “proces koji će imati pozitivan učinak za cijelu regiju”.

Thachi i Meta zalažu se i za “simetrično ubrzavanje procesa integracija svih zemalja u regiji” koje žele članstvo u EU i NATO, ocjenjujući da su to “i dalje uglavnom politički procesi, s izuzetnim utjecajem na okončanje mirovnih sporazuma u regiji”.

Cilj je, kako se navodi u izjavi, sastavljanje strateškog dokumenta o potpunom učlanjenju Kosova u EU i NATO, brža liberalizacija viza između EU-a i Kosova te angažiranje Prištine da sporazumno riješi pitanje demarkacije granične linije s Crnom Gorom.

Uvjet Bruxellesa za ukidanje viza Kosovarima je usvajanje spornog sporazuma o granici s Crnom Gorom, no do sada nije osigurana dvotrećinska većina u kosovskom Parlamentu za njegovu ratifikaciju.

Za aktivan dijalog s EU-om

Stoga je Thaci, svjestan da nema podrške za ratifikaciju, zatražio dvojno državljanstvo za svoje sugrađane.

“Rješenje nije da svi građani Kosova dobiju albansko državljanstvo, nego da se riješi ovaj problem. Nadam se da će političari na Kosovu nakon lokalnih izbora pokrenuti aktivni dijalog s EU-om i Crnom Gorom kako bi se deblokirala ova situacija. Vizna liberalizacija je veoma važna, ali ovo je pitanje deblokade cijele europske perspektive za Kosovo, a to je od suštinskog značaja ne samo za Kosovo, nego za cijeli zapadni Balkan”, ocijenio je Meta.

Službeni Beograd se još nije očitovao u povodu Thacijevog zahtjeva Tirani da omogući stjecanje albanskog državljanstva građanima Kosova.

Izvor: Al Jazeera i agencije