Thaci o stotinu dana vlade Kosova

Hashim Thaci potvrdio da podržava ujedinjenje Preševa, Bujanovca i Medveđe, opština na jugu centralne Srbije, s Kosovom (Reuters)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci ocijenio je danas da je Vlada Kosova predvođena Ramushom Haradinajem u prvih 100 dana obavila dobar posao, ali da je najbolja vijest za sve što je Vlada taj period krunisala sporazumom o izgradnji termoelektrane Novo Kosovo.

“Mogu slobodno reći da nema bolje vijesti za Vladu Kosova, za sve institucije Kosova, za naš narod, nego da je Vlada na 100. dan njenog rada potpisala sporazum o izgradnji termoelektrane Novo Kosovo na kojem se radilo veoma dugo”, rekao je kosovski predsjednik.

Thaci je nakon što mu je Haradinaj predao izvještaj o sto dana rada Vlade ocijenio da je Vlada bila angažovana u reformama na polju zakonodavstva, privrede i politike, i da je omogućila zemlji da pojačanom dinamikom ide u pravom smjeru, saopćeno je iz kabineta predsjednika Kosova.

Prema njegovim riječima, prvih sto dana utrošeno je i na angažovanje i rad na političkom, građanskom i multietničkom ujedinjenju.

Mnogo više je urađeno

Haradinaj je naveo da su u izvještaju o sto dana rada Vlade navedeni neki od poslova, ali da ima mnogo više toga što je završeno a nije pomenuto u izvještaju.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli rekao je primajući izvještaj da će on odmah biti proslijeđen poslanicima kako bi oni bili upoznati sa svim poslovima i aktivnostima Vlade Kosova u prvih sto dana od njenog formiranja.

“Ovo je sto dana sa izazovima, ali ono što ističe ovu vladu su odlučnost i iskreno ponašanje prema građanima”, kazao je Veseli.

Izvor: Agencije