Thaci: Niko neće spriječiti formiranje vojske Kosova

Vojska Kosova će biti odbrambena, kojoj će cilj biti učešće u mirovnim međunarodnim misijama, kaže Hashim Thaci (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da se s pojedinim srpskim pripadnicima Kosovskih bezbjednosnih snaga vode razgovori o njihovom povratku i tvrdi da niko neće moći spriječi formiranje vojske Kosova.

“Kovske bezbjednosne snage će biti multietnička vojska, prema NATO standardima, sveobuhvatna, u službi mira i stabilnosti. Bit će vojska s jasnom perspektivom i vizijom za članstvo u NATO-u. Biće odbrambena vojska, kojoj će cilj, također, biti učešće u mirovnim međunarodnim misijama. One šalju poruku mira i ni pod kojim uslovima neće biti prijetnja”, rekao je on za Radio Slobodna Evropa.

Ocijenio da je to što je jedan broj srpskih pripadnika Kosovskih bezbjednosnih snaga iz gnjilanskog regiona prošle sedmice podnio ostavke “organziirani cilj”.

“Za sada ne mogu kazati da ima jasan politički motiv, ali visoki zvaničnici Kosovskih bezbjednosnih snaga slušaju mišljenja svakog pripadnika posebno, s velikim razumijevanjem, da oni nastave posao, da igraju svoju ulogu za svoju zemlju. Ali, ono što mogu reći je da niko ni na Kosovu, ni van Kosova neće moći spriječiti pravo Kosova, kao nezavisne i suverene zemlje, da ima svoju vojsku. To je sada završen posao”, tvrdi Thaci.

‘Ne gledajmo se kroz cijev’

On je, komentirajući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kako smatra da Srbi ne trebju učestvovati u tim snagama, rekao da je “vrijeme za pružanje ruke, a ne za gledanje kroz cijev”.

Thaci je kazao da su o izlasku Srba iz Kosovskih bezbjednosnih snaga međunarodne vlasti “informirane korektno i detaljno” i ponovio da Kosovo želi dobre odnose i postizanje konačnog sporazuma u Briselskom dijalogu.

“Ali, ono što je veoma važno jeste da, dok ne stignemo do tog trenutka, moramo se ponašati korektno jedni prema drugima, na miran način, ići progresivnim koracima i imati razumijevanja jedni prema drugima”, rekao je predsjednik Kosova.

Thaci smatra da “nijedno mišljenje, politička pozadina od bilo koga ili pretenzija da se vetom spriječi formiranje oružanih snaga Kosova neće uspjeti”.

Izvor: Agencije