Thaci: Nikad bliži i nikad dalji od rješenja spora sa Srbijom

Thaci: 'Završna godina prvog mandata Donalda Trumpa najbolje je vrijeme za dogovor na Balkanu' (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci strahuje da će biti izgubljena desetljeća ako se ove godine “ne dogodi nešto” u dijalogu sa Srbijom, a trenutnu situaciju ocjenjuje kao “nikad bližu” i “nikad dalju” od rješenja spora.

“Ako se nešto dogodi u pregovorima sa Srbijom, dogodit će se ove godine. Ako se ne dogodi ove godine, bojim se da ćemo izgubiti desetljeća”, rekao je on u intervjuu za BBC na srpskom jeziku.

Kaže da je završna godina prvog mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa najbolje vrijeme za dogovor na Balkanu.

“Ne mislim da ćemo moći ponovo zadobiti pažnju predsjednika Trumpa, SAD-a i njegovog tima. Ovaj povratak pažnje SAD-a na našu regiju dar je od Boga i za Kosovo i za Srbiju – moramo to iskoristiti”, rekao je Thaci.

Govoreći o saradnji s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, s kojim se mnogo puta našao za stolom u razgovorima o rješenju spora Srbije i Kosova, kaže da su među njima postojale razlike u prošlosti i da te razlike postoje i danas.

Važno je članstvo u Evropskoj uniji

Smatra, međutim, da ih to ne bi trebalo spriječiti da, kao dva predsjednika, razgovaraju o budućnosti.

“Nikad nismo bili bliži dogovoru, jer su mnogi drugi procesi završeni – Kosovo je slobodno i nezavisno, a Srbija zna za nezavisnost Kosova. U isto vrijeme veoma smo daleko – mnogo će zavisiti od čelnika obje države hoće li uložiti u budućnost ili će ostati taoci prošlosti”, precizira Thaci.

Podsjeća da ni Srbija ni Kosovo ne mogu računati na članstvo u Evropskoj uniji bez konačnog sporazuma.

“Ako protraćimo ovu priliku, plakat ćemo pred kapijama Brisela, ali to nikoga neće brinuti ni zanimati”, naveo je.

Na najave premijera Kosova Albina Kurtija da je stopostotne takse na uvoz robe iz Srbije (i Bosne i Hercegovine) spreman zamijeniti “mjerama reciprociteta” kaže:

“Ne smijemo donositi odluke koje su populističke, da tako, navodno, kažnjavamo Srbiju, a zapravo se udaljavamo od EU-a i SAD-a. Konfrontacija sa Srbijom ne pomaže odnosima Kosova s Washingtonom i Briselom, a jedino rješenje u kojem svi dobijaju jest postizanje konačnog sporazuma Kosova i Srbije”, rekao je predsjednik Kosova.

Izvor: Agencije