Thaci: Nema vizne liberalizacije bez ukidanja taksi

Ne postoji cena i razlog zbog kojeg bi Kosovo ugrozilo partnerstvo sa SAD, kaže Thaci (EPA)

Predsednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da Priština neće dozvoliti Srbiji da uslovljava dijalog, da je Kosovo imalo pravo da uvede takse za uvoz srpske robe, ali da ne treba da budu previše rigorozni u kvarenju odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, preneo je portal KoSSev.

Thaci je u intervjuu za Top Channel rekao da je Kosovo ispunilo sve kriterijume i standarde za viznu liberalizaciju, ali da dok su na snazi takse od 100 odsto za uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine neće biti vizne liberalizacije.

“Sada je odluka na Evropskoj uniji i što više oni kasne, nepravda je još veća za narod Kosova. Jedna stvar je sigurna, da sa taksom na snazi neće biti viza (vizne liberalizacije)”, rekao je Thaci.

Krijumčarenje robe

On je kazao da se taksama nanosi ekonomska šteta od nekoliko miliona evra, ali je povećano krijumčarenje srpske robe na severu Kosova.

“Srpska roba se unosi na Kosovo bez obzira na taksu pošto se radi o ponovnom pakovanju srpskih proizvoda, bilo u Crnoj Gori, bilo u Makedoniji”, kazao je Thaci.

Prema njegovim rečima, ne postoji cena i razlog zbog kojeg bi Kosovo ugrozilo partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Dodao je da su SAD pomogle Kosovu da bude slobodno i nezavisno, i da je Kosovo svaki savet koji je došao iz SAD poštovalo.

Izvor: Agencije