Thaci: Nema pomirenja dok Srbija i BiH ne priznaju Kosovo

Loša situacija se ne može prevazići apstraktnim izjavama i obećanjima, smatra Thaci (Reuters)

Kosovski predsjednik Hashim Thaci poručio je da “pomirenja neće biti dok Srbija i Bosna i Hercegovina ne priznaju Kosovo”. 

Na svom Facebook profilu je napisao da su “situacija i odnosi između Beograda i Prištine na niskom nivou, tako da su u takvim okolnostima mnoge dobre inicijative iz berlinskog procesa ostale neispunjene”.

“Takva loša situacija se ne može prevazići apstraktnim izjavama i obećanjima. Zemlje regije trebaju donijeti hrabre odluke, ali to se neće dogoditi sve dok se ne donesu hrabre i strateške odluke Europske unije i država članica. Ni pomirenje neće biti moguće sve dok Srbija i Bosna i Hercegovina ne priznaju neovisnost Kosova“, napisao je Thaci.

Prema njegovim riječima, “Njemačka i Francuska imaju mogućnost preuzeti vodstvo za te hrabre odluke, a jedna od prvih odluka koju bi EU trebao donijeti je liberalizacija viznog režima”.

‘Nove mjere ako Srbija nastavi biti agresivna’

Prethodno je zaprijetio je novim mjerama, ako Srbija, kako kaže, “i dalje nastavi biti agresivna”.

Obraćajući se novinarima uoči berlinskog susreta čelnika država zapadnog Balkana, rekao je i da Kosovo želi da se “SAD uključi u dijalog, jer se Europska unija pokazala kao nepouzdan pregovarač”.

“Nema dogovora dok se SAD ne uključi, jer se EU pokazao nesposobnom”, rekao je Thaci.

Prema njegovim riječima, Unija “nije jedinstvena i ne može riješiti problem Kosova, već to može samo SAD”.

“Bez SAD-a nema dijaloga i pregovora. Kosovo je neovisna i suverena država”, rekao je Thaci, a prenose kosovski mediji.

Ponovio je i da će tražiti da se Preševo, Bujanovac i Medveđa, tri općine na jugu Srbije s albanskom većinom, priključe Kosovu.

Izvor: Agencije