Thaci: Neću dozvoliti formiranje Zajednice srpskih općina

Thaci (desno) tvrdi da je Evropska unija okrenula leđa Kosovu (EPA)

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da neće dozvoliti formiranje Zajednice srpskih opština, jer bi to, kako je rekao, značilo formiranje Republike Srpske na Kosovu.

“Tačno je da sam se ranije saglasio sa formiranjem Zajednice srpskih opština, ali okolnosti su se promenile i ne možemo to da dozvolimo u zamenu za viznu liberalizaciju”, rekao je Tači, dodajući da takse moraju da ostanu na snazi, prenosi prištinski list Zeri.

Takođe je rekao da je Evropska unija okrenula leđa Prištini jer ni posle tri godine od davanja preporuke za viznu liberalizaciju zemlje članice još nisu donele odluku.

Ni Haradinaj ne odustaje od taksi

Dan ranije premijer Kosova Ramuš Haradinaj ponovio je stav da će takse biti ukinute kada se postigne “sveobuhvatni sporazum o uzajamnom priznanju Kosova i Srbije”.

Haradinaj je izveštaj Evropske komisije o napretku za Kosovo, nakon sastanka sa šeficom Kancelarije EU-a u Prištini Natalijom Apostolovom, od koje je dobio dokument, nazvao “mešovitim pregledom stagnacije i napretka ostvarenog tokom godinu dana”, preneo je RTK2.

U izveštaju Evropske komisije o Kosovu, koji je juče predstavljen u Briselu, navodi se da kosovske vlasti moraju da ukinu takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, uz konstataciju da je odluka Kosova o taksama ugrozila napore za regionalnu saradnju.

Izvor: Agencije