Thaci: Neću biti dio dijaloga koji vodi Lajčak

Thaci kaže da bez vodeće uloge SAD-a nema faktora koji će pokrenuti dijalog između Srbije i Kosova (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je danas da neće biti dio dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije koji vodi predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak.

“Lično ću se kao predsjednik odazvati pozivima na samite koje će voditi [Angela] Merkel, [Emmanuel] Macron, ali nemam volje učestvovati u pregovaračkom procesu koji vodi Lajčak”, rekao je Thaci u obraćanju medijima tokom posjete Privrednoj komori Kosova.

Rekao je da ima puno povjerenje u američko rukovođenje dijalogom, ocjenjujući da će oni uspješno zaključiti dijalog.

Vijeće Evropske unije imenovalo je početkom aprila slovačkog diplomata Miroslava Lajčaka specijalnim predstavnikom EU-a za dijalog Srbije i Kosova i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

Zadaci novog specijalnog predstavnika bit će postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova te poboljšanje dobrosusjedskih odnosa i pomirenje između partnera na Zapadnom Balkanu.

Uloga SAD-a

“Bez vodeće uloge Sjedinjenih Američkih Država nema faktora koji te stvari pokreće. Svakako, volja EU-a ohrabrujuća je kad je riječ o tome, ali lično nisam u kontaktu s Lajčakom i ne znam dokle su pregovori Lajčak – Kurti – Borrell stigli. Pred nama su dva pregovarača koji dolaze iz zemalja koje nisu priznale Kosovo”, rekao je predsjednik Kosova, prenijela je agencija Beta.

Govoreći o premijeru Albinu Kurtiju, Thaci je rekao da je došlo vrijeme da se Kurti i, kako je naveo, njegova grupa suoče s pravdom.

“Prije nego što je razmislio o drugim koracima, Kurti i njegova grupa trebaju se suočiti s pravdom. I on i Xhelal Svecla, kao i ministrica pravde Albulena Haxhiu, koji su ovih mjeseci kršili i Ustav i zakone”, kazao je on.

Ohrabruje interes EU-a

Nemoguće je znati kada će dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije biti nastavljen, rekao je Thaci i dodao da ohrabruje američka posvećenost.

“Niko ne može odrediti dan ili sedmicu kada će dijalog biti nastavljen. Ohrabruje američka posvećenost da se stvari guraju naprijed, dok nas ohrabruje interes Evropske unije”, kazao je on.

Nazvao je neuspjelom vladu u vezi s ekonomskim oporavkom tokom pandemije COVID-a 19.

“Kosovo postepeno, ali uspješno savlađuje ovu vanrednu situaciju. Obaveza je da se institucije zemlje vrate s maksimalnom posvećenošću normalnom životu, ali da imamo i ekonomski oporavak. Svi ćemo raditi zajedno jer je od ključne važnosti da dobijemo kompletan i jasan paket. Nažalost, dosad smo imali neozbiljan i neuspješan vladin pristup kad je riječ o ekonomskom oporavku”, rekao je Thaci.

Izvor: Agencije