Thaci: Neće biti granica po etničkoj osnovi

Kosovo treba da stvori argumente kod EU i SAD da ga podržavaju (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je u četvrtak kako smatra da postoji volja i Srbije i Kosova za nastavak dijaloga i finalizaciju sporazuma u bliskoj budućnosti.

“Vjerujem da će se obje strane angažirati da pronađu kreativno rješenje, ali i odlučnost Evropske unije i posrednice [šefice evropske diplomatije Federice] Mogherini, snažna podrška SAD-a i svih zemalja Evropske unije. Za sada smo daleko, ali vidim mogućnost, vidim volju međunarodne zajednice da se pospješi ovaj proces. Ali, na kraju krajeva, Kosovo i Srbija odlučuju o postizanju mirovnog sporazuma, koji podrazumijeva uzajamno priznanje”, rekao je on nakon boravka u Bjelorusiji, u okviru Minhenske sigurnosne konferencije.

Thaci je, kako prenosi RTK2, istakao da “ni pod kojim okolnostima neće biti granica po etničkoj osnovi, migracije stanovništva, problema i zabrinutosti”.

“Nadam se i vjerujem da će mirovni sporazum Kosovo – Srbija donijeti mir i stabilnost na čitavom zapadnom Balkanu”, kazao je Thaci.

On je, također, pozdravio sjednicu Skupštine Kosova na kojoj se raspravljalo o njegovom učešću u dijalogu, rekavši da se samo debatom može izgraditi zdrava demokratija.

Zajednička platforma i državna agenda

“Pozivam sve poslanike, svih političkih partija, da izrade zajedničku platformu i zajedničku državnu agendu, kako bismo imali tim koji bi se sastojao i od opozicionih partija u dijalogu sa Srbijom”, rekao je predsjednik Kosova.

On je dodao da se nada da će Skupština Kosova izraditi zajedničku platformu i da će osigurati većinu u Skupštini Kosova za nastavak procesa.

“Samo široka politička osnova je garant za budućnost”, kazao je Thaci.

Zastupnici u Skupštini Kosova nisu u četvrtak usvojili rezoluciju koju su predložile opozicijske stranke, a kojom bi Thaci bio spriječen da u dijalogu sa Srbijom pregovara o razmjeni teritorije ili korekciji granice.

Izvor: Agencije