Thaci ne želi rizikovati prijateljstvo sa SAD-om

Erath i Berkley ponovili su jasan stav američke administracije da bi takse na uvoz robe iz Srbije i BiH trebale biti suspendirane (Facebook)

Kosovski predsjednik Hashim Thaci visokim američkim dužnosnicima večeras je “pružio uvjeravanja da Kosovo ni pod kojim uvjetima neće riskirati odnose i prijateljstvo sa SAD-om”.

“Državne institucije moraju brzo poduzeti konkretne mjere u skladu s prijateljskim savjetima SAD-a. Te odluke trebale bi biti u funkciji održavanja i jačanja strateške suradnje sa SAD-om i naše državne obaveze za dijalog i mirovni sporazum”, rekao je Thaci nakon sastanka koji je, zajedno s kosovskim premijerom Ramushem Haradinajem, imao s visokim predstavnicima Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a, Johnom Erathom i Bradom Berkleyem.

Prema priopćenju iz Thacijevog ureda, Erath i Berkley “ponovili su jasan stav američke administracije da bi pristojbe [na uvoz robe iz Srbije i BiH] trebale biti suspendirane kako bi se nastavio dijalog i nastojanja za postizanje sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije”.

No, Haradinaj je potvrdio da je američkim dužnosnicima prenio stav da je Priština “spremna za pravno obvezujući sporazum koji bi podrazumijevao međusobno priznavanje bez promjene granica”.

 

Kako je objavio na Facebooku, Kosovo je spremno preuzeti “prava i obaveze” članstva u NATO-u, Ujedinjenim narodima, Europskoj uniji i drugim međunarodnim organizacijama. 

Haradinaj ranije napustio sastanak

“Kosovo je posvećeno slobodnoj trgovini na Zapadnom Balkanu, a sveobuhvatni zakonski obvezujući sporazum će uključivati i regulaciju poglavlja o slobodnoj trgovini između Kosova i Srbije”, napisao je Haradinaj.

Prema Tanjugu, to znači da Haradinaj nije promijenio stav o nametnutim pristojbama dok Beograd ne prizna nezavisnost Kosova.

No, i on je, kao i Thaci, rekao da “Kosovo ostaje vjerno stalnom prijateljstvu i usklađivanju politike sa Sjedinjenim Američkim Državama”.

Kosovski mediji prenose i da je Haradinaj sa sastanka izašao ranije.

Thaci i Haradinaj imaju različite stavove o ukidanju pristojbi na uvoz robe iz Srbije i BiH – Thaci smatra da tu mjeru treba suspendirati, a Haradinaj traži da ostanu na snazi dok Beograd ne prizna kosovsku nezavisnost.

Izvor: Agencije