Thaci najavio konsultacije s političkim partijama

Hashim Thaci
Takse i druge populističke odluke nanijele su štetu institucijama i imidžu Kosova, kaže Thaci (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci saopćio je u četvrtak da će, nakon ostavke premijera Kosova Ramusha Haradinaja, sljedeće sedmice početi konsultacije s političkim partijama.

On će preduzeti sve neophodne radnje u skladu s njegovim nadležnostima, utvrđenim Ustavom Kosova, saopćeno je iz Predsjedništva Kosova.

“Predsjednik uvjerava sve građane da će svaka akcija biti u skladu s Ustavom Kosova. Počev od sljedeće sedmice, počet će konsultacije s političkim partijama i koalicijama da se preduzmu dalji koraci koji će dovesti do prevazilaženja situacije stvorene ostavkom premijera”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je “ustavni mandat predsjednika Kosova neprikosnoven u osiguravanju poštovanja principa podjele vlasti i u očuvanju sigurnosti ustavnog i pravnog poretka u zemlji”.

Svi za vanredne izbore

“Na osnovu ustavnih nadležnosti, predsjednik Kosova predstavlja jedinstvo naroda i garant demokratskog funkcioniranja državnih institucija. Stoga će svaki korak koji će predsjednik preduzeti biti dosljedan samo interesima građana i interesa države”, piše u saopćenju.

Podnoseći ostavku u petak, zbog poziva na razgovor kao osumnjičeni od Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, Haradinaj je od predsjednika Kosova zatražio da odredi datum održavanja vanrednih izbora.

Sve velike parlamentarne partije na Kosovu su se već izjasnile da su za održavanje vanrednih izbora. 

Izvor: Agencije