Oglasi

Thaci najavio konsultacije s političkim partijama

Predsjednik Kosova će sljedeće sedmice početi konsultacije kako bi se prevazišla situacija stvorena ostavkom premijera Ramusha Haradinaja.
Hashim Thaci će preduzeti sve neophodne radnje u skladu s Ustavom KosovaEPA

Predsjednik Kosova Hashim Thaci saopćio je u četvrtak da će, nakon ostavke premijera Kosova Ramusha Haradinaja, sljedeće sedmice početi konsultacije s političkim partijama.

On će preduzeti sve neophodne radnje u skladu s njegovim nadležnostima, utvrđenim Ustavom Kosova, saopćeno je iz Predsjedništva Kosova.

"Predsjednik uvjerava sve građane da će svaka akcija biti u skladu s Ustavom Kosova. Počev od sljedeće sedmice, počet će konsultacije s političkim partijama i koalicijama da se preduzmu dalji koraci koji će dovesti do prevazilaženja situacije stvorene ostavkom premijera", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je "ustavni mandat predsjednika Kosova neprikosnoven u osiguravanju poštovanja principa podjele vlasti i u očuvanju sigurnosti ustavnog i pravnog poretka u zemlji".

Svi za vanredne izbore

"Na osnovu ustavnih nadležnosti, predsjednik Kosova predstavlja jedinstvo naroda i garant demokratskog funkcioniranja državnih institucija. Stoga će svaki korak koji će predsjednik preduzeti biti dosljedan samo interesima građana i interesa države", piše u saopćenju.

Podnoseći ostavku u petak, zbog poziva na razgovor kao osumnjičeni od Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, Haradinaj je od predsjednika Kosova zatražio da odredi datum održavanja vanrednih izbora.

Sve velike parlamentarne partije na Kosovu su se već izjasnile da su za održavanje vanrednih izbora. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.