Thaci najavio dijalog s Vučićem u septembru

Hashim Thaci: Vjerujem kako će naredni sastanak stvoriti bazu za diskusije o budućnosti (Arhiva)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci je izjavio će idući sastanak na najvišem nivou između Srbije i Kosova biti održan u prvoj polovini septembra.

Još uvijek nisu određene teme razgovora između njega i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, prenose agencije.

“Prva dva sastanka bila su više tehnička. Vjerujem kako će naredni sastanak stvoriti bazu za diskusije o budućnosti”, kazao je Thaci i pozvao opozicione partije na Kosovu da se priključe procesu.

“Važno je da se dijalog nastavi, da se postigne rješenje, tako da Kosovo može ići ka članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji” dodao je Thaci.

Male šanse za konačan sporazum

Početkom mjeseca on je rekao kako su šanse za konačan sporazum s Beogradom veoma male te da insistira na tome da će konačnu riječ o eventualnom dogovoru sa Srbijom dati Skupština Kosova.

“Hoću da naglasim da dijalog ima samo jednu bitnu svrhu – da postigne konačan dogovor. Zato svi koji su uključeni u ovaj proces i u javnu raspravu trebaju znati da se sporazumi ostvaruju samo kroz dijalog, a ne kroz rat”, kazao je Thaci.

On je najavio da će se ubrzati dinamika dijaloga, ali i da će obje strane, ukoliko odbace dijalog, imati posljedice po eurointegracije.

Izvor: Agencije