Thaci: Možeš biti prijatelj kada poštuješ savjet

Nema lidera koji bi mogao ugroziti prijateljstvo SAD-a sa narodom Kosova, kazao je Thaci (Arhiva)

Možeš da budeš prijatelj kada poštuješ savjete, izjavio je predsjednik Kosova Hashim Thaci, podsjećajući na stav premijera te zemlje Ramusha Haradinaja da u isto vrijeme odbije da ukine taksu na robu iz Srbije i BiH i očuva prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama koje traže ukidanje taksi.

“Nema lidera koji bi mogao ugroziti prijateljstvo SAD-a sa narodom Kosova. Vlasti su odvojene, Vlada mora donositi strateške odluke vezane za euroatlantsku budućnost”, rekao je Thaci za RTK.

Haradinaj je Thaciju, komentirajući ideju o razmjeni teritorije između Kosova i Srbije, poručio da je Ustavni sud Kosova dvojicu predsjednika poslao kući, ali da do sada nije vidio ni jedan dokument koji su predsjednik Kosova Thaci i Srbije, Aleksandar Vučić potpisali o razmjeni teritorija.

“Dvojica predsjednika su otišla kući kada su došli u sukob sa Ustavom. Do sada nema odluke, ja retoriku ne mogu poslati na Ustavni sud. Ne bi smo čekali ni trenutak, poslali bi smo u Ustavni sud”, kazao je Haradinaj učestvujući u emisiji kosovske televizije KTV.

‘Ponašanje Mogherini nanijelo štetu Kosovu’

Istovremeno je visokoj predstavnici EU-a za spoljnu politiku i sigurnost Federici Mogherini poručio da će, ako dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije povezuje sa taksama, ostati bez njega.

Rekao je da prema Mogherini nije oštar već izuzetno precizan.

“Njeno ponašanje je nanijelo štete Kosovu, ukoliko se u dijalogu eventualno govorilo o teritorijama. To od strane Mogherini nije prijateljski, već je neprijateljstvo”, kazao je premijer Kosova.

On je ponovio da neće biti ukidanja taksi bez priznanja Kosova od strane Srbije i dodao da je to poručio i evropskom komesaru Johannesu Hahnu.

Haradinaj je odbio mogućnost da dozvoli da na dnevni red sjednica Vlade bude stavljen zahtjev za suspenziju taksi.

“Nema načina da dođe na sjednicu Vlade dok ja određujem dnevni red. Nemamo potrebe za ovakvim igrama. Zatražio sam i od (Kadri) Veselija i od (Fatmir) Limaja da me poštuju dok sam na ovoj funkciji. Odluka o taksama je donijeta jednoglasno i ne možeš promijeniti odluku vlade ako to ne želi premijer”, kazao je Haradinaj.

Istakao je da Americi nikada nije rekao ne, ali da pritisak SAD-a ne treba niti okrenut samo na jednu već na obje strane.

“Tačno je da Amerika nije zadovoljna ali smo i mi na muci. Mi nismo oni koji su ovo izazvali već je to destruktivan pristup Srbije. Bilo bi dobro da je pritisak na obje strane. Ne kažem da ne trebaju vršiti pritisak na nas jer i mi imamo nedostatke, ali smatra da pritisak treba da raspoređen na obje strane”, kazao je Haradinaj i dodao da ukoliko ne bude pritiska na obje stranem Srbiji se neće žuriti da riješi odnose sa Kosovom

Oštro upozorenje SAD-a

Službeni Washington poslao je ranije najvišim kosovskim dužnosnicima oštro upozorenje sa zahtjevom da se ukinu takse za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, uz podsjećanje na dosadašnji američki doprinos Kosovu i prijetnju da će, ako ne ukinu carine, uslijediti šire sankcije.

Nešto kasnije s Kosova je stigla i uzvratna poruka premijera Ramusha Haradinaja da, “uprkos ljubavi prema Americi, carine ipak neće biti ukinute”.

Al Jazeerin reporter Ivica Puljić javio je da su predsjednik Kosova Thaci, premijer Haradinaj i predsjednik parlamenta Kadri Veseli dobili pismo koje su potpisali Matthew Palmer iz State Departmenta (zamjenik pomoćnika državnog tajnika), Laura Cooper iz Pentagona (zamjenica pomoćnika ministra obrane) te John Erath iz Vijeća za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući (direktor za europska pitanja).

U pismu adresiranom na najviše kosovske dužnosnike od njih se traži da odmah ukinu carine na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije