Oglasi

Thaci: Kosovo će uspostaviti domaću vojsku

Predsjednik Kosova poručio je iz Budve da Srbija neće imati pravo veta na tu odluku.
'Vojska će biti uspostavljena uz punu koordinaciju s NATO-om i međunarodnim partnerima', rekao je ThaciAnadolija

Predsjednik Kosova Hashim Thaci poručio je iz Budve da će Kosovo formirati svoju vojsku i da Srbija neće imati pravo veta na tu odluku.

Thaci je iskazao očekivanja da će biti uspostavljena puna normalizacija odnosa sa Srbijom, javlja agencija Anadolija.

Thaci danas prisustvuje forumu "To be Secure" (2BS), međunarodnoj konferenciji koja se bavi pitanjima globalne, transatlantske i sigurnosti u jugoistočnoj Evropi.

Novinarima je rekao da Kosovo želi biti dio EU-a i NATO-a.

Koordinacija s NATO-om

"Očekujem novi dogovor između Kosova i Srbije o potpunom normalizovanju odnosa. To će nam omogućiti da uspostavimo evropske odnose, koji će potvrditi evropsku perspektivu cijele regije. Evropska unija veoma je jasno rekla na samitu u Sofiji da je normalizacija odnosa između Kosova i Srbije važna za cijelu regiju", rekao je kosovski predsjednik.

Na pitanje o formiranju kosovske vojske Thaci je poručio da će Kosovo uspostaviti domaću vojsku, uz punu koordinaciju s NATO-om i međunarodnim partnerima.

"To će biti profesionalna vojska, po NATO-ovim standardima i, što je još važnije, multietnička vojska. Čak i danas je multietnička. Deset posto trupa dolazi od manjina, pet posto su kosovski Srbi. Mi ćemo napraviti vojsku uz svu koordinaciju s partnerima, ali Srbija neće imati pravo veta na tu odluku", rekao je Thaci.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.