Thaci: Kosovo će ostati doživotni prijatelj SAD-a

'Ni pojedinac ni program ne mogu utjecati na partnerstvo Kosova i Amerike', kaže Thaci (EPA)

Predsednik Kosova Hašim Tači bio je neodređen i uzdržan kada su ga novinari u četvrtak pitali o ishodu razgovora institucionalnih čelnika Kosova sa američkim ambasadorom u Prištini Filipom Kosnetom u vezi sa ukidanjem uvećanih taksi na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, na čemu SAD insistira.

“Kosovo će ostati doživotni prijatelj sa SAD-om. Ni pojedinac ni program ne mogu da utiču na partnerstvo Kosova i Amerike”, rekao je on, preneo je portal Lajmi.      

Na konkretno pitanje o jutrošnjem sastanku sa ambasadorom Kosnetom u Prištini rekao je da su to uobičajeni susreti, koji se redovno dešavaju.

Redovni susreti s ambasadorom

“Takvi sastanci se često održavaju i redovni su sastanci sa ambasadorom i nosiocima institucija u našoj opredeljenosti za državnu agendu”, rekao je Tači.

Dodao je da je taj sastanak doprineo pojašnjavanju narednih koraka i jačanju saradnje sa SAD-om.

Tači je to rekao na komemoraciji povodom 22 godine od smrti Zahira Pajazitija, Hakifa Zejnulaha i Edmonda Hodže, koje Kosovo smatra herojima.

Za razliku od Tačija, premijer Kosova Ramuš Haradinaj na istom skupu rekao je novinarima da ne odstupa od stava da takse ostaju, ne isključujući pritom mogućnost raspada aktuelne koalicije.

Izvor: Agencije