Thaci i Hoti: Dijalog Kosova i Srbije neće biti tehnički

Nadam se da ćemo u narednim mjesecima završiti ovaj proces, rekao je Avdullah Hoti (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci i premijer Avdullah Hoti saopćili su u petak da dijalog sa Srbijom ne treba svoditi na tehnički nivo.

To su rekli tokom sastanka na kojem su razgovarali o dijalogu u Briselu, prenosi Tanjug, pozivajući se na portal Kosovo Online.

Thaci je nakon sastanka kazao da je podržao imenovanje Skendera Hisenija za koordinatora za dijalog Kosova i Srbije.

“U interesu je da se ovaj dijalog održi, jer dijalogom i Kosovo može krenuti ka evropskoj perspektivi. Moramo voditi raspravu, moramo se upoznati i ni pod kojim uslovima ne spuštati na tehnički nivo, jer to znači status quo i poštovanje dnevnog reda Srbije. Dakle, mora se dogoditi uzajamno priznanje”, rekao je Thaci.

Kazao je da bez prisustva SAD-a u dijalogu neće doći do međusobnog priznavanja.

‘Bez SAD-a nema međusobnog priznanja’

“Uvjeren sam da, bez obzira gdje se dijalog vodi, u ovom ili onom gradu, ako nema SAD-a, skeptičan sam da se može dogoditi međusobno priznavanje i tačno znam da se to neće dogoditi, tako da je za nas vitalno da za stolom i u procesu dijaloga budu SAD”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, važno je da se dijalog odvija.

“Ovaj dijalog se odvija zato što se samo uz dobrosusjedstvo Kosovo može kretati ka EU. Istovremeno, moramo sačuvati svoj državni identitet”, kazao je predsjednik Kosova.

Hoti je kazao da je informirao Thacija o detaljima prošlosedmičnog sastanka u Briselu.

“Obavijestio sam predsjednika o sastanku, a danas ću izvijestiti i Skupštinu [Kosova]. Osigurat ćemo da dijalog ne propadne na tehničkom nivou, već da ima međusobno priznanje. Nadam se da ćemo u narednim mjesecima završiti ovaj proces”, rekao je Hoti.

Izvor: Agencije