Thaci: Haradinaj treba poslušati SAD i ukinuti takse

Hashim Thaci, Mike Pompeo, Kosovo, SAD
Naš historijski uspjeh bio bi nemoguć bez pomoći SAD i drugih zapadnih saveznika, poručuje Thaci (EPA)

Kosovski predsjednik Hashim Thaci zatražio je danas od kosovske vlade da poštuje savjet SAD-a u vezi sa nedavno uvedenim taksama na proizvode iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine. 

On je rekao da američki savjeti ne treba da štete Kosovu, već da ga osnaže.

„Aktuelna dešavanja i neke radnje (prištinskih) institucija, američka vlada prati sa zabrinutošću. Ova situacija je za žaljenje. Zato je sada vrijeme da poštujemo američke prijateljske savjete koji imaju za cilj osnaživanje države Kosovo i mir u regionu”, napisao je Thaci na Facebooku, prenosi Tanjug.

State Department je krajem prošle godine tražio od kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da ukine takse.

Isti zahtjev ponovljen je i kosovskim liderima i ambasadi u Prištini, te je, kako prenosi Gazeta Express, rečeno je da SAD zahtjevaju hitnu suspenziju taksi.

‘Američka podrška nije bezuslovna’

„Sjedinjene Države su pozvale kosovsko rukovodstvo da trajno ukine taksu na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Kao što smo rekli, ne vidimo nikakvu korist od ovih mjera. Snažno ohrabrujemo obnavljanje fokusiranja na suštinske ciljeve Kosova – evropsku budućnost i normalizaciju odnosa sa Srbijom“, navedeno je u odgovoru američke ambasade za Koha ditore.

„Naš historijski uspjeh bio bi nemoguć bez pomoći SAD-a i drugih zapadnih saveznika. Zato moramo biti zahvalni zauvijek. Prijateljstvo Kosova sa SAD-om ne prestaje, ali se američka podrška ne može smatrati bezuslovnom ako napravimo greške koje dovode u pitanje američke interese i vrijednosti na Kosovu, regionu i Evropi. Naše vrijednosti i naša vizija odgovaraju američkim“, dodao je Thaci.

Ukidanje taksi odbacio je premijer Haradinaj, dok je Thaci, s druge strane, rekao da Priština ne bi trebalo da bude talac sujete bilo kojeg vođe ili populizma.

„Lične sujete bilo kojeg državnog lidera ne bi trebalo da povrijede naš, američki državni i strateški interes za Kosovo i šire. Populističke akcije ne smiju ometati viziju i strateške odluke Kosova“, dodao je Thaci.

Izvor: Agencije