Thaci: EU izaslanik mora tretirati Kosovo kao nezavisnu državu

Hashim Thaci: Američka strana u proteklim sedmicama postigla je ono što se nije moglo zamisliti u posljednjih 20 godina (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci je izjavio u nedjelju navečer kako ko god bude imenovan za izaslanika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije mora Kosovo tretirati kao suverenu državu.

Po završetku susreta čelnika EU-a i lidera država Zapadnog Balkana u Briselu je rekao kako je uloga Unije u rješavanju kosovskog pitanja i dijaloga sa Srbijom važna, ali kako je uloga Sjedinjenih Američkih Država nezamjenljiva.

Thaci je naveo kako se na sastanku EU – Zapadni Balkan razgovaralo i o nastavku dijaloga Srbije i Kosova, s perspektivom postizanja konačnog sporazuma.

Potvrdio je kako je pokrenuta tema imenovanja specijalnog izaslanika i izrazio nadu kako imenovanje novog izaslanika neće biti prilika da se “pronađe novo radno mjesto za nekog zvaničnika, birokratu ili diplomatu”.

Na pitanje novinara kako gleda na mogućnost da se dijalogom bavi izaslanik iz EU države koja ne priznaje Kosovo, Thaci je kazao kako je nezavisnost Kosova realnost.

Borrell: Izaslanik poznat u martu

“Neka dođe ko god želi, Kosovo je nezavisna i suverena država. Ko god bude bio imenovan, mora tretirati Kosovo kao suverenu državu, jer u suprotnom neće imati smisla angažiranje te osobe”, ocijenio je predsjednik Kosova.

Thaci je također želio ukazati na to kako je američka strana u proteklim sedmicama postigla ono što se nije moglo zamisliti u posljednjih 20 godina.

“Naravno da je uloga EU-a važna, ali je uloga SAD-a nezamjenjiva”, zaključio je predsjednik Kosova.

Šef EU diplomatije Josep Borrelj izjavio je u nedjelju navečer da će svoj prijedlog o imenovanju specijalog predstavniku za dijalog Kosova i Srbije pripremiti do martovskog sastanka Vijeća EU-a.

“Prijedlog još nije spreman. Zahtjevne su pripreme oko madata i drugih formalnosti. Nećemo moći izači s tim sutra ([ponedjeljak, na sastanku Vijeća ministra vanjskih poslova EU-a], ali svakako će biti za sljedeći sastanak Vijeća EU-a”, rekao je Borrell u Briselu.

Izvor: Agencije