Oglasi

Thaci: EP shvata šta je najrealnija opcija za Kosovo

Potrebno je osigurati multietnički karakter Kosova i Srbije i ne praviti granice duž etničkih linija, naveo je predsjednik Kosova.
Evropski parlament je jedina institucija koja se prema Kosovu odnosi kao prema nezavisnoj i suverenoj državi, navodi Hashim ThaciEPA

Predsjednik Kosova Hashim Thaci zahvalio je Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta, koji je prihvatio Izvještaj o napretku Kosova, a u kojem je sadržan i kompromisni amandman o mogućoj opciji "korekcije granice između Kosova i Srbije".

"Pozdravljam i zahvaljujem europskim zastupnicima na izglasavanju podrške viznoj liberalizaciji i konačnom mirovnom sporazumu između Kosova i Srbije u Vanjskopolitičkom odboru EP-a", napisao je Thaci na svom Facebook profilu.

Smatra da je podrška viznoj liberalizacija "ne samo zaslužena", već, kako kaže, "i nepravedno odgođena".

"O konačnoj fazi dijaloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije pozdravljam činjenicu da Vanjskopolitički odbor EP-a poziva na sveobuhvatan i pravnoobvezujući sporazum, koji će prihvatiti sve strane, koji će osigurati multietnički karakter naših država i neće praviti granice duž etničkih linija", naveo je Thaci.

'Status quo je opasan'

Smatra da je takav pristup u Izvještaju o Kosovu, koji će, kako očekuje, biti izglasan i na plenarnoj sjednici, "identičan pristupu i argumentima za konačni sporazum".

"Nacrt je dokaz da su europski zastupnici shvatili šta je najizvjesnija i najrealnija opcija za konačan sporazum, koji će osigurati da Srbija prizna Kosovo i članstvo [Kosova] u Europskoj uniji, NATO-u i Ujedinjenim narodima", naveo je Thaci.

Nada se da će navedeni nacrt pomoći svima na Kosovu, odnosno institucijama i političkim strankama, da razumiju koja opcija može dovesti do konačnog sprozuma.

"EP je jedina institucija koja se prema Kosovu odnosi kao prema neovisnoj i suverenoj državi. Stoga je glasanje u tom odboru snažna podrška konačnom sporazumu, koji će pomoći da se prevaziđe trenutno opasni status quo, koji pokazuje pogoršavajuće tendencije ne samo za Kosovo, nego i za regiju", napisao je Thaci na Facebooku.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.