Thaci: Dogovor sa Srbijom dugujemo novim generacijama

Thaci: Gledam s nadom i optimizmom da će stvari ići u pravom smjeru, da će ići ka nastavku dijaloga između Kosova i Srbije (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je u četvrtak da mladim generacijama duguje mirovni sporazum sa Srbijom, te dodao da “ne trebamo zaboraviti prošlost nego trebamo misliti na budućnost”, prenose agencije.

“Gledam s nadom i optimizmom da će stvari ići u pravom smjeru, ka nastavku dijaloga između Kosova i Srbije”, rekao je on za RTK u Davosu.

“Ohrabrujuća je potvrda sastanka državne delegacije i vlasti Evropske unije u utorak u Briselu. Mislim da je to ozbiljan korak i ova delegacija imat će moju punu podršku.”

Euroatlantska budućnost

Dodao je kako se nada i radi na tome da se postigne dogovor u ne tako dalekoj budućnosti između Kosova i Srbije, sporazum koji će biti sveobuhvatan, te koji će se, kako tvrdi, okončati članstvom Kosova u UN-u i priznanjem Kosova od Srbije.

Također je naveo da se ni pod kojim okolnostima ne bi trebali ugroziti odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom.

Prema njegovim riječima, Kosovo nema alternativu osim euroatlantske budućnosti.

Izvor: Agencije