Thaci: Dijalog u novoj fazi; Vučić: Želimo brzo u EU

Kosovski predsjednik Hashim Thaci izjavio je, nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a uz posredovanje šefice europske diplomacije Federice Mogherini u Bruxellesu, kako dijalog Kosova i Srbije ulazi u novu fazu. Istovremeno, Vučić je zatražio ubrzani pristup Srbije Europskoj uniji.

Thaci je, u izjavi novinarima, potvrdio da je imao “plodotvoran sastanak” s Vučićem, na kojem su razgovarali o pripremama za nastavak dijaloga koji, po njegovim riječima, “treba voditi ka normalizaciji odnosa i pomirenju dvije države i dva naroda”.

“Ovo će biti nova faza dijaloga koja treba voditi ka normalizaciji i pomirenju, a u korist dva naroda, ali i cijele regije”, rekao je Thaci.

“Uvjeren sam da je pomirenje Srba i Albanaca nešto što se može postići. To je u interesu Kosova, Srbije i cijele regije. Kosovo će tome biti u potpunosti posvećeno i odgovorno će se ponašati”, dodao je.

I on je, kao i Vučić o Srbiji, s Mogherini razgovarao o budućim koracima Kosova prema EU.

“Razgovarali smo o konkretnim koracima pred nama na europskom putu kako bi prevazišli izolaciju Kosova”, zaključio je Thaci.

Vučić: Da ne budemo kao guske u magli

Istovremeno, Vučić je od Mogherini zatražio ubrzani pristup Srbije Europskoj uniji.

“Prvi put sam to tražio na takav način, eksplicitno. Mislim da smo dobili razumevanje Mogherini, da tačno znamo kada možemo da postanemo član, da ne budemo kao guske u magli, koje će sigurno da pronađu pravi put, ali da ne znaju kada se završava”, prenio je Vučić novinarima.

Ukazao je kako će zbog toga biti važan njegov skorašnji posjet predsjedniku Vijeća EU Donaldu Tusku.

“Posle značajnog dela provedenih reformi i dosta posla koji je još pred nama, Srbija traži da njeni građani imaju jasnu perspektivu i jasan cilj: da znamo gde je i kada ga dostižemo”, napomenuo je Vučić.

Rekao je i kako “u tome nije naišao na protivljenje, već razumevanje Mogherini i ostalih”.

Sastanku troje dužnosnika su ranije u ponedjeljak prethodili bilateralni razgovori koje je Mogherini, kao domaćin sastanka, imala s Thacijem, a zatim s Vučićem. 

Mogherini je ranije najavila razmjenu stavova o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, kao i o širem razvoju događaja u regiji zapadnog Balkana.

Posljednji sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine, bilo na političkom ili tehničkom nivou, dvije strane su održale u Bruxellesu početkom godine, a u međuvremenu su održani izbori za predsjednika u Srbiji i parlamentarni izbori na Kosovu.

Izvor: Agencije