Thaci: Blair podržava sporazum Srbije i Kosova

Hashim Thaci: Imao sam odličan sastanak u Londonu s mojim prijateljem Tonyjem Blairom (Twitter/ @HashimThaciRKS)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci objavio je kako se sastao u Londonu s bivšim britanskim premijerom Tonyjem Blairom te kako je dobio njegovu podršku za postizanje konačnog sporazuma Srbije i Kosova, prenose agencije.

On je to napisao na svom profilu na internetskoj društvenoj mreži Twitter, na kome je objavio i fotografiju nakon sastanka s nekadašnjim šefom vlade Velike Britanije u subotu u Londonu.

“Imao sam odličan sastanak u Londonu s mojim prijateljem Tonyjem Blairom. Njegov doprinos našoj slobodi i nezavisnosti je nesvakidašnji. On u potpunosti podržava proces dijaloga i postizanje sveobuhvatnog dogovora između Kosova i Srbije, koji vodi međusobnom priznanju i članstvu u NATO-u, Evropkoj uniji i Ujedinjenim narodima za Kosovo”, napisao je predsjednik Kosova.

Nezamjenjiva uloga SAD-a

Krajem prošlog mjeseca Thaci je o dijalogu Srbije i Kosova razgovarao i s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom u Washingtonu, kao i o bilateralnim i regionalnim pitanjima.

“Sastanak je prošao odlično. Imamo jedinstvenu podršku SAD-a i ovo je pravi trenutak za postizanje sporazuma”, rekao je on te dodao kako će postizanje sporazuma biti dobro za sve.

“Uloga SAD-a je nezamjenljiva. Potreban je politički konsenzus. Trebamo postići sporazum.”

Izvor: Al Jazeera i agencije