Thaci: Ako ove godine ne bude sporazuma, ulazimo u opasnu zonu

Hashim Thaci
Kosovski predsjednik kaže da je zadovoljan što scenarij 'korekcije granice' u istraživanju ima najveću podršku građana (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci ocijenio je u ponedjeljak da, ne bude li ove godine postignut pravno obvezujući sporazum između Kosova i Srbije, može doći do destabilizacije cijele regije.

“Želimo jednom zauvijek pojasniti naš odnos kao države s državom Srbijom, što se može postići samo kroz dijalog koji će imati jasne rokove, precizne ciljeve, jamstva i međunarodnu potporu SAD-a i EU-a. Ne sumnjam da ćemo, ako ove godine ne napravimo pravno obvezujući sporazum između Kosova i Srbije, ući u opasnu zonu odnosa koji bi mogli destabilizirati cijelu regiju”, rekao je Thaci na otvaranju konferencije “Glas naroda”, prenosi Beta.

Naglasio je kako situacija i nedavni događaji nisu obećavajući i da se stvari uopće ne kreću.

“Unatoč nedavnim inicijativama za otvaranje dijaloga, rezultat je nula. Nedostatak dijaloga i mogućnost postizanja sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije najveći je mogući rizik za sigurnost i stabilnost Kosova”, rekao je.

Zadovoljan podrškom ‘korekciji granica’

Kosovski je predsjednik rekao kako je zadovoljan što scenarij “korekcije granice” u istraživanju ima najveću potporu građana.

“Svi smo mi ovdje svjesni da ne možemo čekati još 20 godina da jednom zauvijek okončamo odnose između nas i Srbije. Vrijeme nije naš saveznik. Status quo u ovim izvještajima sa Srbijom nestabilan je. To je jasno dokazano u vašem istraživanju, prema kojem je više od 91 posto ispitanika protiv statusa quo“, rekao je Thaci.

Naveo je da, kao predsjednik Kosova, ima moralnu dužnost učiniti sve da pomogne da se Albanci koji žive u Preševskoj dolini pridruže Kosovu potpuno mirno i demokratski.

Izvor: Agencije