Oglasi

Težak život radnika iz Srbije u Rusiji

Nezaposleni građani Srbije bez dozvole za rad, odlaze u druge zemlje, a mnogi ostaju bez zarada, pa čak i bez života.

B-ylezN0Ty8

Blizu 50.000 građana Srbije trenutno je na privremenom radu u Rusiji. Mnogi od njih, prema podacima Sindikata građevinara, nemaju dozvolu za rad, pa se često suočavaju s kršenjem radničkih prava.

Radnicima na građevinskim objektima nerijetko se ne isplaćuju obećane zarade, dok im po dolasku u Rusiju kompanije oduzimaju pasoše.

Ministarstvo rada Srbije najavilo je kontrolu agencija koje zapošljavaju radnike, ali navode da ne mogu spriječiti odlazak građana na rad.

Na pola jarbola spuštene su zastave u Srbiji. Odaje se počast šesterici radnika koji su poginuli u požaru na građevinskom objektu u Sibiru.

U Sibir su stigli posredstvom firme Velestroj iz Beograda. Na isti način do posla u tom dijelu Rusije došao je i Aleksandar Gušić.

"Meni je Rusija bila jedna opcija. U tom početnom razmišljanju, hteo sam da odem tamo zaradim novac i nastavim dalje", kaže on.

Gušić je samo jedan od nekoliko desetina hiljada radnika koji su na privremenom radu u Rusiji. Svi su, kažu, otišli "trbuhom za kruhom".

Prekršena obećanja

Prosječna mjesečna zarada radnika na građevinskim objektima u Srbiji je blizu 320 eura. Za poslove u inostranstvu nudi im se mnogo više.

Naprimjer, za posao u Rusiji građevinskom radniku se obećava između 900 i 1.000 eura. Obećanja agencija koje ih angažiraju za poslove u Rusiji često se krše.

"Imaju probleme s tim da se ne ispunjavaju obaveze iz ugovora o radu, rade duže od onog što je zakonom i tih zemalja i Srbije dozvoljeno. Onda se, posle mesec ili dva relativno redovne isplate zarada, kaže da postoji određen problem u tome da im investitor isplaćuje finansijska sredstva", kaže Dušan Vuković iz Sindikata građevinara.

Prošle godine stotinjak radnika iz Srbije i Bosne i Hercegovine osjetilo je šta znači rad nacrno u Rusiji.

U Soči su otišli u sopstevnom aranžmanu, poslodavac im je po dolasku oduzeo pasoše, uz objašnjenje da će biti prijavljeni, ali ih je na kraju lokalna policija uhapsila i deportirala zbog ilegalnog rada.

"Ti radnici nisu išli preko agencije za zapošljavanje. Te radnike je neko okupio, obećao im je 'kule i gradove', preveo preko granice i tamo ih je zaposlio, uzeo neku proviziju i nije im obezbedio ništa. I on treba da bude procesuiran", kaže Zoran Lazić, pomoćnik ministra rada.

Inspekcija, kako objašnjavaju, ne može sve kontrolirati, jer ih na teritoriji Beograda ima samo 50.

Više u videosnimku...

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.