Težak život preživjelih Nepalaca

Prije šest mjeseci Nepal je pogodio najrazorniji zemljotres u proteklih stotinu godina. Poginulo je više od 9.000 ljudi, brojne objekte u zemlji tek treba ponovo izgraditi, a preživjeli se sami pokušavaju organizovati pred nadolazeću zimu.

Nyima Lama je došla zapaliti svijeću za svoju majku u svetištu Shwaij-banat u Katmanduu. Njena majka je poginula kada je u aprilu ove godine lavina, koju je pokrenuo zemljotres jačine 7,8 stepeni, poharao dolinu Lang-tang.

Bez majke, ova 18-godišnjakinja se mora snalaziti kako zna i umije.

“Živim kod rođaka. S njim sam živjela i kada sam bila dijete. Sada im pomažem da se snalaze po gradu. Teško mi je jer ih gledam kako se pate“, rekla je Nyima Lama, stanovnica Kathmandua.

Otac Nyimine prijateljice Chhopeme također je poginuo. Njih dvije su sada stalno zajedno.

“Nekada mi se čini da sanjam. Ali stvarnost moram prihvatiti. Kroz glavu mi prolaze svakakve misli, i katkad se pitam kako nastaviti živjeti“, kaže Chhopema Tamang.

Od gotovo 500 osoba, koliko ih je prije zemljotresa živjelo u selu Langtang, poginulo je 308. Više od stotinu stranih planinara također je poginulo u lavini.

Obnova domova

„Stanovnici Langtanga uvijek su živjeli u usko povezanoj zajednici. Nakon tragedije još više su se zbližili. Iako je nemoguće živjeti u većem dijelu doline, stanovnici se ne predaju. Obnavljaju porušene domove i nastoje obnoviti turizam, njihov jedini izvor prihoda“, javlja reporterka Al Jazeere Subina Shrestha.

Chhiring Phinjo je preuzeo ulogu starješine sela.

“Po jedan ili dva člana svake porodice vratili su se u selo. Moramo zbrinuti stoku, a zima dolazi. Napravili smo privremeni smještaj. Novcem koji smo sakupili, unajmili smo helikoptere. Jednostavno ne možemo čekati pomoć Vlade“, rekao je Chhiring Phinjo Lopchan.

Kako bi pomogla unesrećenima, Vlada je ove godine izdvojila sedam miliona dolara za obnovu. Ipak, novac se još ne troši. Umjesto toga, nepalski političari su zaokupljeni formiranjem nove vlade i izradom novog kontroverznog Ustava.

Dok Vlada čini premalo kako bi pomogla stanovnicima da ponovno izgrade svoje živote, preživjeli se oslanjaju jedni na druge i novčana sredstva koja su prikupili dobri ljudi.

Izvor: Al Jazeera