Oglasi

Texas - pomama za nekretninama

Ekonomija raste, kao i tržište rada, kamate su prihvatljive, a iznajmljivanje stanova skupo i zbog toga je potražnja veoma visoka.

Američko tržište nekretnina konstantno pokazuje znakove oporavka. Predrasude o razvijenom sjeveru i zaostalom jugu razbija Texas.

Četiri veća grada iz te savezne države ušla su na listu deset najpoželjinijih destinacija agenata za prodaju nekretnina.

Houston je trenutno jedan od rijetkih gradova u svijetu u kojem potražnja za domom uveliko nadmašuje ponudu. Primjer od kojeg bi Evropa, naročito Španija, mogla naučiti mnogo.

U Houstonu, najvećem gradu na jugu Sjedinjenih Država, cijene nekretnina u stalnom su rastu u posljednjih godinu i po. U Trulyji, online agenciji za nekretnine, smatraju da je, zbog povoljnog trenda u zapošljavanju i manjka zemljišta za gradnju kuća, Houston postao jedno od najvažnijih tržišta u državi.

Ekonomista Patrick Jankowski kaže da se tržište nekretnina u ovom gradu širi u skladu s rastom populacije i pojedinih industrija.

Brza prodaja

"Svjedoci smo rasta industrija za proizvodnju nafte i gasa, u građevinarstvu, zdravstvenom osiguranju, transportu... Houston se trenutno harmonično razvija", rekao je on.

Nekretnine se prodaju brzo. Na tržištu je trenutno svega oko 36.000 novih kuća, u gradu koji ima više od šest miliona stanovnika.

"Bili smo oprezni kada je u pitanju prekomjerna gradnja, zbog aktuelne ekonomske situacije. No, ekonomija raste, kao i tržište rada, kamate su prihvatljive, a iznajmljivanje stanova skupo i zbog toga je potražnja veoma visoka u Houstonu", izjavio je Robin Meuck iz kompanije za nekretnine u Texasu.

Američkom jugu očito ide dobro. Osim Houstona, i ostali gradovi u Texasu: San Antonio, Fort Worth i Austin su među top deset najpoželjnijih tržišta nekretnina u SAD-u.

Izvor: Al Jazeera