Oglasi

Tetovo se guši u smeću i smradu

Divlje odlagalište se nalazi 50 metara od kuća, godinama se na tom mjestu odlaže otpad grada s najmanje 60.000 stanovnika.

kaV97Uc1PdE

Otpad se u Tetovu odlaže u samom gradu. Komunalna kriza dogodila se nakon što su se stanovnici koji žive u blizini regionalnog odlagališta pobunili protiv nošenja otpada iz Tetova. Lokalne vlasti tvrde da imaju rješenje, ali ga ne otkrivaju. U međuvremenu građani trpe posljedice po zdravlje.

Divlje odlagalište i dalje se nalazi na samo 50-ak metara od kuća. Godinama se na tom mjestu odlaže otpad grada s najmanje 60.000 stanovnika. Stanje je to koje građani više ne žele tolerirati.

"Teško se diše, a uzimanje zraka nam predstavlja teret. Neka očiste deponiju i neka prestanu odlagati otpad u blizini naših kuća. Lokalna vlast treba intervenirati i naći rješenje, zajedno s Ministarstvom ekologije", kaže Amir Beadini, stanovnik Tetova.

Građani izgubili strpljenje

Međutim, gradonačelnica Teuta Arifi, koja već tri i po godine upravlja gradom, ne govori hoće li se otpad ubuduće odlagati izvan Tetova.

"Rješenje koje smo na putu da realiziramo je dugoročno i problem s odlagalištem bit će završen. Mi smo na strani građana - njihov problem je i naš problem", odgovara Arifi.

Na pitanje kakvo je to rješenje, odgovara: "Na formalnom aspektu rješenja dugo se radi i mislim da će uskoro biti vidljivo. Ne bih htjela sada prejudicirati."

Građani nemaju strpljenja. Okupili su se ispred gradske uprave i ostavili otpad ispred ulaza u zgradu u znak protesta. Zabrinuti su za svoje zdravlje.

"Osjećamo tegobe, glavobolju, boli nas trbuh, osjećamo malaksalost od hemikalija koje udišemo. Odlagalište remeti zdravlje svih nas i problem se treba hitno riješiti", govori Alija Šaban.

To podvrđuju i liječnici. Upozoravaju da gradu prijeti antizdravstvena bomba.

"Sâm pogled na hrpu otpada uzrokuje gađenje i time se, kao prvo, ugrožava zdravlje građana. Drugo, dioksid koji se oslobađa kad otpad počne goriti jedan je od najtoksičnijih plinova", objašnjava Rasko Davidovski iz Centra za javno zdravlje.

Ističe kako istraživanja pokazuju da dioksidi mogu izazvati poremećaj rada jetre, jake glavobolje, gubitak mase, akne, oštećenje živčanog sistema...

Privremeno i skupo rješenje

Nakon reakcije građana, već desetak dana otpad se nosi na odlagalište u Skoplju. Međutim, kažu lokalne vlasti, to je privremeno i skupo rješenje.

"Dnevno se u Tetovu skupi oko 100 tona otpada i to se đubre mesecima odlaže nedaleko kuća. Posebno je teška situacija u letnjim mesecima, kad se širi nesnosni miris. Međutim, još gore je kad se otpad zapali i dim koji se širi iznad grada je kancerogenog karaktera", javila je iz Tetova Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

I to neriješeno pitanje grada, koji se nalazi u podnožju Šar Planine, nadodalo se na već postojeće - u potpunosti neriješena vodoopskrba, zagađeni zrak iz tvornice ferosilicija, slaba infrastruktura.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.