Tete pričalice čine bolničke dane ljepšim

Biti u bolnici nije ugodno, a posebno djeci tokom božićnih praznika.

Da im ti dani prođu što veselije, u Rijeci i Zagrebu brinu deseci volontera, koji se svake večeri izmjenjuju kako bi najmlađim pacijentima pročitali priču za laku noć.

Volontiranjem, kažu, više dobiju nego što daruju.

Svakoga dana, bez iznimke, bio Božić ili koji drugi praznik, radni dan, torba teta pričalica, puna uzbuđenja, stiže do malih pacijenata u zagrebačkoj bolnici Sestre milosrdnice.

Karla jedva čeka iz bolničke realnosti na sat vremena uroniti u svijet mašte.

Princeze i dinosauri podjednako – uvijek je nečemu pouče.

“Pa da trebamo biti, recimo da moramo biti darežljivi. Da trebamo i drugima davati i ne samo sve za sebe zadržati ako imamo nešto”, kaže Karla Kalaminec.

Dvodnevni kurs

Svoje vrijeme mališanima u dvije zagrebačke bolnice, nesebično poklanja 60-tak teta-pričalica poput Ane, i sedam stričeka-pričaoca.

Kako bi mogli pričati priče, prije dvije godine u Zagrebu su osnovali udrugu Smiješak za sve, u saradnji s riječkom udrugom Portić koja je projekt pokrenula prije šest godina.

Prije susreta s djecom, svaki volonter mora proći dvodnevni kurs.

“Ja sam jednostavno osjetila zov. Htjela sam i ja pričati priču djeci za laku noć. A volontiranje je posebno plemenito i kad god izađem nakon volontiranja, toliko se dobro osjećam jer sam dala nešto što mi ne može nitko uzeti, a ja se vraćam obogaćena i sretna. Ispunjena srca”, tvrdi teta pričalica Ana Konte.

Ana je ispričala stotinjak priča, a zagrebački volonteri dosad su pričali blizu tri hiljade sati. Roditelji su oduševljeni.

“Kako je krenulo, ja mislim da će im biti jako zabavno ovdje, baš za ove blagdane. Eto mi smo mislili drugačije, ali baš je dobro i stvarno sam sretna zbog toga”, mišljenja je Vesna Kalaminec, Karlina majka.

Ova volonterska priča, također ima pouku.

“Kažu da više nema dobrih ljudi. Ima ih jako puno i puno ljudi želi pomoći drugima. Posebno djeci”, zaključila Konte.

Izvor: Al Jazeera