Testni let Dreamlinera prošao bez problema

Širom svijeta je prizemljeno 50 Boeingovih Dreamlinera zbog problema sa akumulatorima (Reuters)

Boeing je obavio testni let aviona 787 Dreamliner, za koji su rekli da je protekao bez problema. Testni let je prvi let ovog modela aviona od kako su prizemljeni prije više od dvije sedmice zbog niza problema sa akumulatorima.

Testni let obavljen u nedjelju je trebao poslužiti da se prikupe detalnje informacije o litijum-ionskim akumulatorima koje se koriste u ovim avionima. Let je trajao duže od dva sata, a avion je uzletio i sletio na pistu na Boeing Fieldu u Seattleu, saopćila je kompanija.

“Osoblje je izvijestilo da je let protekao bez problema”, navedeno je u saopćenju Boeinga.

Širom svijeta je od 16. januara prizemljeno 50 Dreamlinera koji se koriste u komercijalne svrhe, nakon niza problema povezanih sa akumulatorima. Među problemima je i izbijanje vatre na parkiranom avionu 787, koji se nalazio na međunarodnom aerodromu Logan u Bostonu, kao i problemi tokom leta na drugom avionu istog modela u Japanu.

Skupa prizemljenja

Prizemljenja su aviokompanije koštala desetine miliona dolara, a trenutno nema naznaka da će se rješenje uskoro naći.

Savezna avijacijska uprava Sjedinjenih Američkih Država je u četvrtak saopćila da će dozvoliti testne letove aviona 787, uz strože uslove, da bi se pratilo ponašanje akumulatora u letu.

Boeing je saopćio da su prikupljene informacije dio istrage o dešavanjima sa akumulatorima, te da dodatni detalji ne mogu biti saopćeni.

Avion je Boeingov peti 787 testni avion, označen je oznakom ZA005, a jedini je primjerak testne flote koji se još koristi. Posadu aviona je činilo 13 osoba, uključujući pilote i testno osoblje, naveo je Boeing.

Boeing je saopćio da nisu planirani novi letovi aviona u nedjelju, ali da će avion nastaviti sa letovima početkom sedmice. Boeing ne nudi unaprijed planove letova.

Izvor: Agencije