Testiranje ‘Zircona’, neuhvatljive ruske rakete

'Zircon' može biti programiran da tokom leta traži i napada cilj i mogao bi doseći udaljenost 500 kilometara (AP)

U Rusiji su u toku pripreme za testiranje novog hipersoničnog projektila koji je gotovo nemoguće presresti jer je raketa Zircon u stanju letjeti i do šest puta brže od zvuka, zbog čega je Zapad itekako zabrinut, navodi se u analizi na internetskom sajtu Deutsche Wellea.

Ruska nadzvučna raketa, koja bi trebala doseći brzinu 7.400 km/h, predstavlja takav “kvantni skok u tehnologiji” da bi zapadna protivzračna odbrana odjednom mogla postati “zastarjela”, ocjenjuje za DW britanski analitičar Tim Ripley.

Teoretski, ako testiranje prođe kao što je planirano, krstareća raketa Zircon trebala bi rastojanje od 250 kilometara preći za dvije i po minute, a to je toliko brzo da je čini gotovo “nedodirljivom” za konvencionalnu tehnologiju odbrane.

Ona je u razvoju nekoliko godina i njome će biti naoružani ruski ratni brodovi.

‘Ugroženi’ i nosači aviona

Ruska novinska agencija Interfaks prošlog je mjeseca javila kako će raketa od pet tona prvi put biti testirana ovog proljeća, godinu ranije nego što je planirano.

Ruski mediji javili su kako bi projektil mogao biti potpuno operativan do kraja ove decenije.

Reagirajući na razvoj Zircona, nekoliko medija u Velikoj Britaniji ovih je dana upozorilo kako bi time postali ranjiviji čak i najmoderniji ratni brodovi Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, uključujući i nosače aviona.

Dva najnovija britanska nosača aviona, HMS Queen Elisabeth i HMS Princess of Wales, koji bi trebali ući u flotu 2020. godine, mogu presresti rakete duplo sporije od Zircona, piše Independent.

Ti ratni brodovi koštali su Vladu Velike Britanije 8,1 milijardu eura, a novo rusko hipersonično oružje pretvorit će ih u najveću propalu vojnu investiciju svih vremena, navodi DW.

Prema ruskim medijima, Zircon može biti programiran da tokom leta traži i napada svoj cilj i mogao bi čak doseći udaljenosti 500 kilometara.

Američki supertajni projekt

Ripley kaže kako bi na to rusko oružje ranjivi postali i mnogi evropski gradovi.

“Uz modifikaciju, mogući su napadi kakve je u prošlosti SAD izvodio protiv Iraka, Afganistana i Srbije.”

Sjedinjene Američke Države također razvijaju svoje hipersonično oružje, ali tamošnji naučnici, izgleda, nisu tako daleko odmakli.

U izvještaju za prošlu godinu Američka nacionalna akademija nauka zaključila je kako u utrci naoružavanja hipersoničnim oružjem SAD zaostaje za Rusijom i Kinom.

Akademija je pozvala na daljnja ulaganja u projektile koji mogu doseći brzinu pet maha ili više.

Budžet tri milijarde dolara

“Koliko se zna, izgleda da je Zapad prilično zaostao. Ali, to ne znači da ne postoji neki supertajni projekt Američke agencije za projekte odbrane”, ističe Ripley.

Ta agencija ima godišnji budžet od tri milijarde dolara za razvoj novih tehnologija za američku vojsku.

Ripley vjeruje kako se Zapad s pravom brine zbog ruskih vojnih dostignuća i upozorava kako je nova trka u naoružanju sada neizbježna.

“Ponovo smo u periodu mogućeg vojnog reciprociteta. Nedavno smo imali događaje u Ukrajini, na Krimu i u Siriji, gdje je Rusija upotrebljavala oružje koje je svakako u rangu s američkim i britanskim ekvivalentima, uključujući i krstareće rakete iz podmornica”, dodaje on.

Izvor: Agencije