Oglasi

Testiranje automobila: EU ublažava limit za štetne gasove

Dogovor je postignut uprkos skandalu Volkswagena sa spornim softverom.
Od 2020. granica emisije štetnih gasova u automobilskoj industriji bit će 50 posto viša u odnosu na sadašnji limit EPA - Arhiva

Države članice Evropske unije dogovorile su ublažavanje ograničavanja emisije štetnih gasova pri testiranju dizel automobila u realnim uslovima vožnje.

Dogovor je postignut uprkos skandalu njemačkog proizvođača automobila Volkswagen (VW) sa spornim softverom za mjerenje izduvnih gasova.

Blaže mjere kontrole od 2020.

Evropska komisija je saopštila da će od 2020. granica emisije štetnih gasova u automobilskoj industriji biti 50 posto viša u odnosu na sadašnji limit emisije azotnih oksida, koji izazivaju smog i ugrožavaju zdravlje, prenosi AFP.

Volkswagen je pogođen najvećim skandalom u historiji nakon što je otkriveno da je u 11 miliona dizel automobila instalirao softver koji aktivira kontrolu emisije štetnih gasova kada automobil prolazi kroz testiranje, a deaktivira je tokom uobičajene vožnje radi poboljšanja performansi vozila.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.