Tesla prodaje svoj Model 3 po 35.000 dolara

Nova verzija automobila postiže najveću brzinu od 130 milja na sat (209 kilometara na sat) (Reuters)

Kompanija Tesla Inc najavila je prodaju svog Modela 3 po cijeni od 35.000 dolara, s vremenom isporuke od dvije do četiri sedmice, te zatvaranje mnogih maloprodajnih objekata širom svijeta.

Najava je stigla gotovo tri godine nakon što je izvršni direktor Elon Musk obećao prodaju najjeftinijeg modela Tesle po toj cijeni, kako bi postao dostupan i na masovnom tržištu.

U cijelom svijetu prodavat će se samo online, dok će mnoge trgovine biti zatvorene.

Treće snižavanje cijene

“Preusmjeravanje cijele prodaje na internet, u kombinaciji s rezanjem drugih troškova, omogućit će nam smanjenje cijene vozila za šest posto u prosjeku, tako da ćemo postići cijenu od 35.000 dolara za Model 3 ranije nego što smo očekivali”, objavila je kompanija na svojoj web stranici.

Ovo je treći put ove godine da Tesla snižava cijenu Modela 3, koji je još nedavno koštao 42.900 dolara.

Nova verzija automobila postiže najveću brzinu od 130 milja na sat (209 kilometara na sat) i ubrzava od nule do 60 milja na sat za 5,6 sekundi.

Za 2.000 dolara više Tesla nudi verziju sa 240 milja (386 kilometara) dometa i maksimalnom brzinom od 140 milja na sat.

Model 3 od 35.000 dolara glavna je uzdanica Tesle u razdoblju velikih izazova za kompaniju iz Silicijske doline i mogao bi otklonuti zabrinutost nekih analitičara da bi potražnja za Teslinim vozilima u 2019. godini mogla pasti.

Ne otkriva broj rezervacija

Kompanija, također, razvija novi SUV model Y za proizvodnju od 2020. godine te počinje graditi tvornicu u Šangaju.

Tesla je zaprepastio automobilski svijet nakon što je lista rezervacija za Model 3 po 35.000 dolara porasla na više od pola miliona narudžbi u 2017. godini.

Kompanija više ne otkriva broj rezervacija, ali mnogi analitičari vjeruju da oni na popisu još uvijek čekaju jeftiniju verziju automobila.

Izvor: Agencije