Oglasi

Tesla otpušta 3.300 radnika

Direktor kompanije Elon Musk otkaze pravda pokušajem smanjenja troškova i postizanja održive profitabilnosti.
Smanjenje broja uposlenih ne bi trebalo utjecati na pokušaj da se proizvede više automobila Teslinog Modela 3EPA

Elon Musk, izvršni direktor kompanije Tesla, najavio je otpuštanje devet posto radnika, čime bi bez posla moglo ostati njih najmanje 3.300 prenosi Anadolija.

Takav potez opravdao je pokušajem smanjenja troškova i postizanja održive profitabilnosti.

Dionice Tesle porasle su za 3,2 posto nakon vijesti o otpuštanju, a cijene dionica na burzi su dosegnule 342,77 dolara.

Žele još više automobila

"Donijeli smo ove odluke procjenom specifičnih vještina i sposobnosti svakog pojedinca u kompaniji", napisao je Musk u elektronskoj poruci koju su dobili svi zaposleni u Tesli.

Investitori pritišću kompaniju da ubrza proizvodnju svog Modela 3, Teslinog luksuznog automobila.

Musk je napomenuo da smanjenje broja uposlenih neće utjecati na pokušaj da proizvede više automobila tog modela.

Ranije je potvrđeno da je proizvodnja Modela 3 dosegnula 3.500 automobila tjedno, no kompanija želi do kraja mjeseca povećati proizvodnju na 6.000 automobila u sedam dana kako bi pokrila gubitke na svakom proizvedenom automobilu. 

Musk je rekao da je težnja ka profitabilnosti, a samim tim i smanjenju broja radnih mjesta, bila teška odluka struktura koje upravljanju Teslom.

Bez profita 15 godina

"S obzirom na to da Tesla nikada nije ostvario godišnju dobit u skoro 15 godina postojanja, profit očito nije ono što nas motivira", nastavio je Musk.

"Ono što nas pokreće je naša misija da ubrzamo tranziciju ljudi na održivu, čistu energiju, ali nikada nećemo ostvariti tu misiju, osim ako na kraju ne pokažemo da možemo biti profitabilni", zaključio je.

Tesla je američka automobilistička kompanija sa sjedištem u Palo Altu, u saveznoj državi Kaliforniji. Proizvodi automobile na električni pogon i ukupno zapošljava najmanje 37.000 ljudi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.