Oglasi

Tesla izgubila na vrijednosti 50 milijardi dolara

Investitore razočarao istup prvog čovjeka kompanije Muska koji je tek za tri godine najavio jeftina električna vozila.
Musk je priznao da Tesla nema cjeloviti vlastiti ambiciozan novi dizajn vozila i baterije i razrađene proizvodne proceseEPA-EFE

Investitori su oborili tržišnu vrijednost Tesle za 50 milijardi američkih dolara nakon što je glavni izvršni direktor kompanije Elon Musk izjavio kako će radikalno smanjenje cijene autonomnih električnih vozila na 25.000 dolara biti moguće - ali tek za najmanje tri godine, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Tržišna kapitalizacija Tesle je za samo dva sata pala za 20 milijardi dolara na trgovanju nakon zatvaranja berze u utorak, pošto su Musk i drugi Teslini rukovodioci predstavili plan za novu bateriju i svoje proizvodne strategije.

Dionice su na zatvaranju bile u minusu za 5,6 posto, a nakon radnog vremena berze su povećale gubitak za dodatnih 6,9 procenata.

Značajne najave

Investitori su očekivali dvije značajne najave na Muskovom često reklamiranom „Danu baterije“ - o razvoju baterije za vožnju od milion milja koja će trajati dobrih 10 godina ili više, te konkretne podatke o smanjenju troškova, izraženo u dolarima po kilovat-satu , kojim bi konačno cijena električnog vozila bila niža od cijene benzinskog automobila.

Musk nije ponudio ni jedno ni drugo. Umjesto toga, obećao je da će tokom narednih nekoliko godina troškove proizvodnje baterija smaniti za polovinu s novom tehnologijom i proizvodnim procesom, te isporučiti „pristupačan“ električni automobil.

„Za tri godine... možemo da napravimo automobil od 25.000 dolara koji će biti u osnovi možda nešto bolji od uporedivog benzinskog automobila“, rekao je.

Musk je, međutim, priznao da Tesla nema cjeloviti vlastiti ambiciozan novi dizajn vozila i baterije i razrađene proizvodne procese, prenosi britanska agencija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.