Teškoće Nissana s namirivanjem tržišta Kine

Nissan je u Kini suvlasnik tri tvornice, a iduće godine planira otvoriti još jednu (EPA)

Japanski proizvođač automobila Nissan ima teškoća s podmirivanjem snažne potražnje u Kini, koja u posljednje vrijeme bilježi snažan uzlet, poručio je u četvrtak novi izvršni direktor kineskog ogranka ove firme.

Prošle godine poslovanje japanske kompanije, u djelimičnom vlasništvu francuskog Renaulta, pogodio je japansko-kineski teritorijalni spor, koji je rezultirao kineskim bojkotom japanskih brendova.

Oko četvrtine Nissanove prodaje otpada na Kinu, ali se njegov tržišni udio zbog spora naglo smanjio i sada se teškom mukom nastoje vratiti na nekadašnjih 7,7 posto.

Nagli skok potražnje

Novi direktor kineskog poslovanja Hiroto Saikawa naglasio je u četvrtak da je kompanija na dobrom putu da vrati nekadašnju poziciju, ali im problem predstavlja nagli skok potražnje u Kini, za 20 posto u oktobru u odnosu na isti mjesec prošle godine.

“U prošlom mjesecu imali smo 6,2-postotni udio na tržištu. Nastavimo li tim tempom, u posljednjem tromjesečju 2013. godine imat ćemo više od sedam posto. No, tržište raste puno brže nego što smo predviđali“, rekao je Saikawa za novinsku agenciju AFP na marginama tokijskog Motor Showa.

“Ekonomija je tako stabilna, a rast potražnje tako čvrst da je prošlog mjeseca tržište poraslo 20 posto na godišnjem nivou. Nema šanse da uopće proizvedemo toliko automobila. Već sada proizvodimo punim kapacitetom”, pojasnio je.

Nissan je u Kini suvlasnik tri tvornice, a iduće godine planira otvoriti još jednu.

Očekuju da će ove godine u Kini prodati 1,27 miliona vozila.

Izvor: Agencije