Teški uvjeti rada za filipinsku djecu

Prema procjenama, blizu 170 miliona djece širom svijeta radi u opasnim uvjetima, a većina ih uopće ne ide u školu.

Prije dvije godine je reporterka Al Jazeere posjetila fabriku drvenog uglja u glavnome gradu Filipina Manili. Sada je istražila jesu li uvjeti rada u međuvremenu imalo poboljšani.

Dvanaestogodišnji John Simbahon kaže da nema vremena za igru. Već četiri godine svakodnevno s majkom dolazi u fabriku. Proizvodi drveni ugalj za otprilike dva eura dnevno, izvijestila je Jamela Alindogan, novinarka Al Jazeere.

“Onim što zaradim možemo kupiti hranu, a ujutro prije posla mogu popiti kafu. Sanjam da jednog dana postanem policajac, kako bih pomagao svojim sugrađanima”, kazao je Simbahon.

Ali ne vjeruje da će se taj san ostvariti. Njegova majka Gloria kaže da nema izbora, jer treba prehraniti još šestero djece.

Rekla je: “Osjećam krivicu. Nisam željela da ovako provede djetinjstvo. Ali jednostavno ne zarađujem dovoljno. Život je težak.”

Tu živi i radi više od 200 djece. Proizvode ugalj od drveta koje pronađu na obližnjim otpadima.

Neprestano su izložena različitim toksičnim materijama. Mnoga imaju respiratorna i srčana oboljenja.

Izloženost toksinima

“Iz Ujedinjenih naroda kažu da je ovo jedan od najgorih oblika dječijeg rada. Širom Filipina više od tri miliona djece radi u pogubnim uvjetima poput ovih. Riječ je o čak deset posto filipinske djece”, izvijestila je Alindogan.

Većina su dječaci koji bi trebali pohađati osnovnu školu.

Ekipa Al Jazeere bila je ovdje prije dvije godine i razgovarala sa djecom koja su sanjala da se izvuku iz siromaštva.

Kada je 2010. položio zakletvu, predsjednik Benigno Aquino obećao je da će iskorijeniti dječiji rad do 2016. Ali broj djece koja se ne školuju i koja rade u uvjetima opasnim po život – nije se smanjio. Vlada priznaje da zadate ciljeve treba izmijeniti.

Edwin Lacierda, glasnogovornik predsjednika Filipina, kazao je: “Poduzeli smo određene korake. Ministarstvo rada i zapošljavanja poduzelo je konkretne mjere kako bi se pobrinulo da broj zaposlene djece bude smanjen, kao što je predsjednik obećao.”

Razvoj ekonomije

Ekonomija Filipina i dalje se razvija, ali čini se da taj razvoj ne uključuje sve slojeve društva. Broj djece koja se ne školuju i koja rade ne opada.

“Od razvoja ima koristiti samo dio stanovništva. Vlada i dalje ima problema s provođenjem strategije inkluzivnog razvoja. A tu je i niz prirodnih katastrofa koje su pogodile Filipine”, ocijenila je Maria Concepcion Sardana iz Međunarodne organizacije rada.

Selo koje je posjetila ekipa Al Jazeere i u kojem se proizvodi drveni ugalj zove se 105. Samo je jedno od stotina sličnih na području Manile.

Postalo je i turistička atrakcija. Posjetioci ga nazivaju nestvarnim. Teško im je povjerovati da ovakvo mjesto postoji.

Ali, za djecu koja ovdje rade, to je jedina stvarnost za koju znaju. Stvarnost od koje mnoga od njih nikad neće pobjeći.

Izvor: Al Jazeera