Teški egzistencijalni uvjeti u Hrvatskoj

Više od 70 posto hrvatskih građana ne uspijeva podmiriti životne troškove. Vlada reže gdje god može. To znači smanjenje plaća za zaposlenike u javnoj upravi, a najavljeni su rezovi i za povlaštene mirovine, izvijestila je iz Zagreba Ana Mlinarić, novinarka Al Jazeere.

U tvornici kruha platu prima skoro 1.700 radnika, u kompaniji koja je svijetli ekonomski primjer u Hrvatskoj. Uložili su u tehnologiju i u jeku krize svoje proizvode počeli prodavati i u susjednim zemljama. Dobro poslovanje osjećaju i zaposlenici.

“Hvala Bogu, plaća je redovita, to je najbitnije”, kazala je radnica Antonija Tolić.

Veće plaće

Ona bi voljela da je plaća malo veća. Ipak, važno joj je da ne kasni s ratom kredita. I da ostane koja kuna da pomogne sinu.

“Imam sina i on je radio dvije godine. Dobio je otkaz kao višak radne snage i sad je na burzi”, rekla je Antonija Tolić.

Mnogi hrvatski građani umjesto na posao svakodnevno dolaze na Zavod za zapošljavanje. Među njima i Damir Kelava, stanovnik Zagreba, koji je nezaposlen šest mjeseci.

“Supruga radi, nekako se snalazimo. Malo roditelji pomognu i to je to. Nešto honorarno, ako kakav posao iskrsne. Međutim, u zadnje vrijeme sve slabije”, pojasnio je Kelava.

“Posao je u Hrvatskoj jedna od stvari koja se najviše traži. Traži ga više od 300.000 hrvatskih građana, a među njima najviše mladih. Čak svaki drugi nezaposleni mlađi je od 35 godina”, izvijestila je Mlinarić.

Bez garancija

Mnogi se slažu – u Hrvatskoj ih ne čeka svijetla budućnost. Čak ni fakultetsko obrazovanje nije garancija za dobar posao.

Student Tin Miletić je rekao: “Pogotovo za studije na Filozofskom fakultetu. Većina njih koji trenutno studiraju nemaju budućnost u Hrvatskoj. Dok su ti kolegiji vani, u nekoj od zapadnih zemalja, traženi, cijenjeni i ljudi vani imaju posao već dok studiraju.”

O poslu više ne brinu umirovljenici, ali mnogi brinu o egzistenciji.

“Ne može se, morate malo skupiti boce ili imate prijatelje pa vam pomognu, ali ne može se”, kazala je stanovnica Zagreba Ankica Mihić.

Nakon 40 godina staža bivša medicinska sestra kaže da bi bez tuđe pomoći imala za pecivo, no ne i za čitav kruh.

Izvor: Al Jazeera