Oglasi

Teške posljedice ekonomske i ekološke oluje

Poslovni čelnici i akademici strahuju da se političari ne uspijevaju nositi s osnovnim svjetskim problemima, kaže se u izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma.
Španija je zabilježila najveću stopu nezaposlenosti od svih evropskih zemalja, 26,6 postoEPA

Krhke ekonomije i ekstremne vremenske prilike snažno su pojačali rizike u svijetu u prošloj godini, stvarajući sve opasniju mješavinu, ocjenjuju privredni čelnici u najnovijem izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (SEF).

Iako je Evropa u 2012. godini izbjegla slom eurozone, a SAD fiskalnu krizu, poslovni čelnici i akademici strahuju da se političari ne uspijevaju nositi s osnovnim svjetskim problemima, zaključili su autori ovogodišnjeg izvještaja "Rizici u svijetu 2013", objavljenog u utorak u Londonu.

Izvještaj se zasniva na anketi u kojoj je sudjelovalo više od 1.000 stručnjaka i privrednih čelnika, prenosi Hina.

Anketirani su iskazali nešto veći pesimizam u vezi s rizicima s kojima bi se svijet mogao suočiti u narednoj deceniji nego prošle godine.

"Izvještaj odražava gubitak povjerenja u vodstvo vlada", zaključio je izvršni direktor SEF-ovog Odjela za rizike i glavni autor izvještaja Lee Howell.

Neodržive javne finansije

Kao najveće ekonomske prijetnje s kojima se svijet suočava ponovo su izdvojene ogromne razlike u primanjima i neodržive javne finansije.

Pažnju privlači i pojačani naglasak na opasnostima koje donose ekstremne vremenske prilike.

Izvještaj o rizicima objavljen je uoči redovnog godišnjeg okupljanja u švicarskom skijalištu Davosu, koje će ove godine biti održano od 23. do 27. januara.

U proteklih 12 mjeseci posebno snažno je ojačala zabrinutost zbog pojačanog ispuštanja štetnih plinova, koje je zauzelo vodeće mjesto na općoj ljestvici rizika.

Među pojedinačnim ekološkim rizicima najviše zabrinjava nesposobnost prilagođavanja promjenama klime na Zemlji.

Mnoge je prodrmala superoluja Sandy, koja je u oktobru opustošila istočnu obalu Sjedinjenih Američkih Država.

'Otporna dinamičnost'

Uragan Sandy ipak nije bio izuzetak, budući da su prošle godine zabilježene i ekstremne suše, poplave i topljenje leda na Arktiku na rekordno nizak nivo.

Australija se borila s požarima i valovima vrućine, dok su u Kini temperature padale na najniže nivoe u 28 godina.

"Dvije oluje, ona u ekonomiji i ona u okolišu, na putu su da se sudare. Ako ne odvojimo sredstva potrebna za ublažavanje sve većeg rizika vremenskih nepogoda, prosperitet budućih generacija mogao bi se naći u opasnosti", zaključuje John Drzik, izvršni direktor Olivera Wymana, podružnice Marsha & McLennana.

Primjereno je za temu ovogodišnjeg tradicionalnog okupljanja u Davosu izabrana "otporna dinamičnost", ukazujući na potrebu da vlade i preduzeća razviju strategije koje će omogućiti normalno funkcioniranje ključnih sistema u slučaju nepogoda.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.