Oglasi

Teška vremena za japansku privredu

BDP je u trećem kvartalu opao 3,5 posto na godišnjem nivou, pa će Vlada pripremiti novi paket stimulativnih mjera.
Vlada će koristiti rezervne fondove budžeta za tekuću finansijsku godinuAFP/ Getty

Vlada Japana će utrošiti 12,3 milijardi dolara na drugu rundu stimuliranja i na sprečavanje klizanja domaće ekonomije u recesiju, izjavio je generalni sekretar ministarskog kabineta Osamu Fujimura.

Japanska privreda je sada u nezavidnom stanju.

Zbog teritorijalnih razmirica s Kinom, koje su dovele do bojkota japanske robe, bruto društveni proizvod (BDP) Japana je u trećem kvartalu opao 3,5 posto na godišnjem nivou, zbog čega Vlada te zemlje planira do 30. novembra pripremiti novi paket stimulativnih mjera.

Vlada će u te svrhe koristiti rezervne fondove budžeta za tekuću finansijsku godinu, koja traje do aprila 2013. godine.

Dopunski budžet

Ranije je japanski ministar ekonomije Seiji Maehara, međutim, izjavio da sredstva iz budžetskih rezervnih fondova neće biti dovoljna za stimuliranje ekonomije i da Vlada treba donijeti dopunski budžet.

U međuvremenu je postalo jasno da Banka Japana neće labaviti monetarno-kreditnu politiku poslije povećanja obima kupovina aktiva u septembru i oktobru.

Obim kupovine aktiva je ostao na nivou od 812 milijardi dolara, a, također, nije izmijenjen obim kreditiranja koji je zadržan na nivou od blizu 300 milijardi dolara.

Sada je pažnja usmjerena na sjednicu japanske Centralne banke u decembru, na kojoj će, kako se očekuje, biti preduzete mjere za sprečavanje daljeg slabljenja ekonomije.

Izvor: Agencije