‘Teška vremena’ za iračke šiitske milicije nakon Soleimanijevog ubistva

Posmatrače u Iraku zabrinjava smrt utjecajnog šiitskog vođe milicije, Abu Mahdija al-Muhandisa, koji je ubijen u istom američkom udaru u kojem je poginuo Soleimani (Reuters)

Trećeg januara, nedugo nakon što je iranski general Qassem Soleimani napustio aerodrom u Bagdadu u oklopnom vozilu, američki dron je ispalio rakete na njegov konvoj, usmrtivši zapovjednika Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC) i Iračane koji su bili u njegovoj pratnji.

Ovo drsko ubistvo je šokiralo Bliski istok i šire, prouzrokovavši strahove od pravog rata između SAD-a i Irana u Iraku, gdje se ova dva neprijatelja takmiče za utjecaj.

Iran jeste odabrao iračko tlo da se osveti, poslavši plotun raketa na dvije baze u kojoj su smještene američke snage u blizini Bagdada i Erbila. Napadi od 8. januara su završili bez smrtnih slučajeva, olakšavši zabrinutost zbog regionalnog požara. Dok se dim raščišćava, posmatrače u Iraku zabrinjava smrt utjecajnog šiitskog vođe milicije, Abu Mahdija al-Muhandisa, koji je ubijen u istom američkom udaru u kojem je poginuo Soleimani.

Njegovo ubistvo ostavlja paramilitarnu formaciju kojom je zapovijedao – Jedinice narodne mobilizacije (PMF) – bez jasnog nasljednika, bacivši budućnost jedinice od 100 000 ljudi u nesigurnost i pokrenuvši nove razloge za zabrinutost u ratom razorenom Iraku. Vakuum u liderstvu će vjerovatno oslabiti utjecaj Teherana u Iraku, smatraju stručnjaci.

PMF ili Hashd al-Shaabi, je oformljen 2014, u odgovoru na fetvu najutjecajnijeg iračkog šiitskog lidera ajatolaha Alija al-Sistanija. Ovaj religiozni lider je objavio poziv volonterima da se suprotstave ISIL-u nakon što je ova sunitska naoružana grupa osvojila više od trećine iračke teritorije.

Al-Muhandis, popularno ratno ime za Jamala Jaafara al-Ibrahimija, bio je „kreator PMF-a, njegov nadzornik“, rekao je Sajad Jiyad, direktor ekspertske organizacije iz Bagdada al-Bayan. Sa vojnom podrškom Soleimanijeve jedinice Quds, al-Muhandis je pomogao da se ujedini grupa od 50 različitih milicija – većinom šiitskih boraca – u efikasnu silu protiv ISIL-a.

Ožalošćeni se okupljaju tokom posmrtne povorke za Abu Mahdija al-Muhandisa, zamjenika zapovjednika milicija u Basri u Iraku koje podržava Iran

Al-Muhandis, koji tečno govori farsi i koji je većinu svog odraslog života proveo u Iranu, bio je dominantni administrator zadužen za logistiku, nabavku i administraciju osoblja i koordiniranje različitih frakcija PMF-a koje se takmiče – a od kojih su mnoge imale historiju međusobnog sukoba i predstavljale niz saveza, uključujući i onaj sa vrhovnim iranskim liderom ajatolahom Alijem Khameneijem i moćnim iračkim nacionalističkim i šiitskim liderom Moqtadom al-Sadrom. 

Dok Iranu okrenute grupe čine manjinu u ukupnom zbiru boraca PMF-a, al-Muhandijevo zapovijedanje ovom krovnom grupom dalo je Iranu utjecajan udio u poslovima ove frakcije, prema Međunarodnom institutu za strateške studije (IISS), londonskoj ekspertskoj organizaciji.

Neki stručnjaci tvrde da je iranski pritisak natjerao iračku vladu da uvrsti PMF u državni sigurnosni aparat 2016, što je potez koji je pružio ovoj miliciji teško naoružanje i značajne finansijske resurse. Samo u 2019. ovoj je grupi dodijeljeno 2,16 milijardi dolara iz iračkog državnog budžeta.

Al-Muhandis je odigrao ključnu ulogu u ovom procesu. „On je dao vizionarski aspekt PMF-u. On ga je gledao ne samo kao organizaciju ili biznis koji odobrava država, već više kao sistem oslanjanja na rupe u povratnim informacijama, on je razumio dinamiku koja je u osnovi različitih podjela unutar ove organizacije“, kazala je Inna Rudolf, saradnica i istraživačica na Kraljevskom koledžu u Londonu.

‘Teška vremena’

U proteklih nekoliko godina, PMF je izrastao u moćnu političku frakciju, sa političarima povezanim s ovom milicijom koji zauzimaju najviše mjesta u iračkom parlamentu na zakonodavnim izborima 2018. Političari iz frakcija povezanim sa Iranom u PMF-u su osvojili 48 mjesta, zauzevši drugo mjesto nakon saveza al-Sadr's Sairun, koji je zauzeo 54 mjesta u skupštini od 329 članova.

Politički i vojni udarac ove sile je zabrinuo Washington, koji ima hiljade vojnika u Iraku da spriječi ponovno izranjanje ISIL-a koji je poražen 2017.

A kako su američko-iranske tenzije eskalirale prošle godine – nakon što se američki predsjednik Donald Trump povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma i ponovo nametnuo kažnjeničke sankcije Teheranu – američka vojska i PMF su optužili jedni druge za napade na njihove pozicije u Iraku.

Neprijateljstva koja su dugo ključala, prelila su čašu prošle godine kada je usljed raketnog napada na iračku bazu sa američkim vojnicima stradao američki saradnik za odbranu. Washington je za ovaj incident okrivio Kataib Hezbollah, miliciju koju je osnovao al-Muhandis, i koja je izvela zračne napade na baze ove grupe u Siriji i Iraku, usmrtivši 24 borca. Danima kasnije, 29. decembra, pristalice PMF-a izvršile su napad na američku ambasadu, izazvavši ozbiljnu diplomatsku krizu koja je kulminirala kada je SAD ubio Soleimanija.

Žena nosi riječi 'moćna osveta' na svojoj ruci, u predgrađu na jugu Bejruta u Libanu, u nedjelju 5. januara 2020, nakon američkog zračnog napada u Iraku u kojem su stradali Qassem Soleimani i Abu Mahdi al-Muhandis

Nije jasno da li je SAD namjeravao ubiti al-Muhandisa u istom napadu, ali dramatična američka eskalacija odgovorna je za „teška vremena za iračke šiitske milicije“, rekao je Ranj Alaaldin, saradnik Instituta Brookings u Dohi, u Kataru.

„Iračke šiitske milicije su u ponoru velike konfrontacije već neko vrijeme. Percepcija prijetnje među ovim grupama je takva da je prisutan opipljiv strah da će postati raseljeni ili oslabljeni od strane rivala koji žele iskoristiti posljedice“, rekao je Alaaldin, predviđajući spornu bitku o nasljeđivanju koja će grupe povezane s Iranom koje dominiraju PMF-om okrenuti protiv bloka al-Sadr.

Za Teheran je puno tog u igri. Glavni rival iz proiranske frakcije je Hadi al-Amiri, bivši ministar saobraćaja i vođa organizacije Badr, koja čini glavni stub PMF-a. Al-Amiri tečno govori farsi i divi se Soleimaniju, i stoga su velike šanse da će prioritet dati iranskim interesima, smatraju posmatrači. Al-Sadr se međutim, dugo protivio i američkom i iranskom utjecaju u Iraku.

Nesigurnost koja se nadvija nad PMF-om predstavlja rijetku priliku za SAD da smanji teheranski stisak nad Bagdadom, rekao je jedan irački diplomata koji je govorio za Al Jazeeru pod uslovom anonimnosti.

„Otkako je ubijen Qassem Soleimani, iranski utjecaj je izgubio agresivnost, ekspanzionističku ideju koju je imao ranije. Imamo tri ili četiri godine za funkcionalnu američku politiku u Iraku, nakon tog ćemo se vratiti na situaciju kakva je bila prije Soleimanijevog ubistva, pa je sada ili nikada prilika da se uradi nešto da se suprotstavi iranskom utjecaju u Iraku.“

Irački demonstranti se okupljaju tokom kontinuiranih antivladinih protesta u Bagdadu, u Iraku, 20. januara 2020.

Izgleda i da se javno mnijenje okreće protiv PMF-a. Bilo je poziva da se ova grupa odvoji od demonstranata koji su izašli na ulice širom gradova u Iraku od oktobra. Mnogi dovode u pitanje vrijednost ove grupe nakon poraza ISIL-a, dok su grupe za ljudska prava optužile neke od grupa za ratne zločine i iznuđivanje u nekim od predjela koje su vratili od ISIL-a.

Ipak su drugi rekli da bi bilo koji pokušaji da se ova grupa gurne u stranu mogli izazvati zatezanje uzimajući u obzir njenu ušančenost u iračkoj državi. „Možete li samo odjednom zabraniti ovo ponašanje? To je veoma teško napraviti a da ne dovedete do nasilja i protunapada“, rekao je Jiyad iz al-Bayana.

Za sada, iako nema vođu, PMF izgleda ujedinjen.

Njene različite frakcije su obećale da će osvetiti al-Muhandisovo ubistvo tako što će protjerati američke vojnike iz države. Al-Sadr je 13. januara održao sastanak u iranskom gradu Qomu da koordinira nastojanja PMF-a da istjera američke snage. Pristuni su bili vođe nekoliko milicija, uključujući Kataib Hezbollah, Asaib Ahl al-Haq i Harakat Hezbollah al-Nujaba.

Ove grupe su najavile „marš miliona ljudi“ protiv američkog vojnog prisustva za petak.

U međuvremenu su zakonodavci povezani sa PMF-om su lobirali za rezoluciju od petog januara koja bi naredila privremenoj vladi premijera Adela Abdul Mahdija da okonča američko vojno prisustvo u Iraku – nešto čemu se Washington oštro protivio.

Abu Hadi al-Daraji, glasnogovornik PMF-a, je rekao Al Jazeeri da će ova grupa ostati sila u Iraku.

„Dok su iračka vojska i iračka policija legitimne sile pod kontrolom iračke vlade, i Hashid Shaabi će to također biti“, rekao je on. „To je legitimna organizacija.“

Izvor: Al Jazeera