Teška rasprava o novim čelnicima Evropske unije

Lideri Evropske unije su u četvrtak navečer u Briselu usvojili Strategijski program 2019-24. za ekonomsko i političko jačanje Unije i zaštitu građana i sloboda.

Teška rasprava vodila se oko izbora novih čelnika, naročito Evropske komisije, te Evropskog vijeća, Evropske centralne banke i Evropskog parlamenta, prenose agencije.

Novi vanredni samit na temu izbora lidera trebao bi biti održan 30. juna, navode u Briselu.

Izvori na zasjedanju prenijeli su novinarima kako šefovi država ili vlada EU-a žele u tome imati ključnu ulogu, ali i ujedno osigurati podršku u EP-u, gdje nijedna grupacija političkih stranaka na nedavnim izborima nije dobila veću prednost.

Manfred Weber bez podrške

Izbor novog predsednika EK-a postao je zamršen, pošto su dvije ključne grupe, socijalista i liberala-centra, stavile do znanja kako ne podržavaju kandidata konzervativne Evropske narodne partije – EPP Martina Webera, iako je on dobio podršku njemačke kancelarke Angele Merkel.

Tako su sada ojačali položaje kandidati socijalista Frans Timmermans i liberala-centra Margrethe Vestager, ali se šanse da budu postavljeni za novog čelnika EK-a daju i drugim ličnostima.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je bio vrlo nenaklonjen Weberu, izjavio je kako Pariz želi “konstruktivno rješenje i najbolji tim za Evropu”, uz opasku da su kandidati partijskih grupacija u EP-u “vrsta evropske fikcije, jer nemaju demokratski legitimitet”.

Rasprava na samitu mogla bi biti produžena i u petak, navode agencije.

Startegijski petogodišnji program

U Strategijskom programu 2019-24 kao prioriteti su postavljeni: zaštita građana i sloboda, razvoj snažne ekonomske baze, izgradnja klimatski čiste, zelene, poštene i socijalne Evrope, kao i pospješenje evropskih interesa i vrijednost na svjetskoj ravni.

U Strategiji se navode mjere za jačanje sigurnosti na vanjskim granicama EU-a i nadzor migracije, osiguranje više sredstava za suzbijanje dezinformacija štetnih po demokratiju, kao i bolje usaglašena industrijska politika, istraživanje i ulaganja u digitalne tehnologije.

Zvaničnici na zasjedanju su prenijeli kako je oko cilja da EU snažno ojača zaštitu od nepovoljnih klimatskih promjena zbog zagađenja prirodne sredine postignut minimalan dogovor, jer su se članice sa istoka EU-a tome usprotivile, s obrazloženjem da to za njih znači prevelike troškove.

Izvor: Al Jazeera i agencije