Terzić: Vlada treba istrajati na prijedlozima trase Koridora Vc

Zastupnici Federalnog parlamenta usvojili su amandmane o spornom dijelu trase Koridora Vc, koji prolazi kroz Hercegovinu

To je godinama bio predmet sporenja dvije ključne stranke u Federaciji – SDA i HDZ-a. Nakon što su pronašle kompromisno rješenje usprotivili su se predstavnici lokalnih zajednica i nevladin sektor.

Smatraju da je trasa dio političkog kompromisa, a ne rezultat rada stručnjaka te da će ugroziti stanovnike naseljenih područja i narušiti izgled doline Neretve.

Opozicione stranke, koje nisu podržale amandmane, tvrde da Zastupnički dom nije smio raspravljati o amandmanima na Prostorni plan s obzirom na to da taj plan nikada nije usvojen u Domu naroda.

Prostorni plan

Direktor JP “Autoceste Federacije BiH” Adnan Terzić rekao je da se izradi trase autoceste kroz Hercegovinu može pristupiti tek nakon što u oba doma Parlamenta bude usvojen Prostorni plan, odnosno i predloženih 11 amandmana na Prostorni plan.

“Danas se lome stvari koje će se pozicionirati stranke na idućim izborima. Vi imate mogućnost milijardu eura usvajanjem svih 11 amandmana na Prostorni plan. Otvara se investicioni ciklus do izbora od milijardu eura. Naravno, imate opoziciju koja će sve učiniti da se to ne desi. Ovdje, osim političkih, imate i ekonomska pitanja i mi mislimo da Vlada treba istrajati na svojim prijedlozima, da Parlament podrži prijedloge kako bismo mi dobili prostora da radimo”, istakao je Terzić.

I Udruženje građana “Mostarski krug” podržalo je pokrenutu peticiju kojoj je cilj zaustavljanje planova za izgradnju autocesta kroz mostarsko gradsko područje Jugoistok.

Kako kažu, nakon što se odustalo i od trase zapadnim, a onda i istočnim obroncima mostarskih brda, centralni dio Mostarskog polja najgora je od svih mogućnosti.

Ucrtanu trasu nazivaju političkom trasom, a osnovni su razlozi protivljenja ekološki i demografski.

“Ovo prije svega uništava povratnička naselja Hodbina, Ortiješ i Lakševina, gdje su Srbi povratnici izrazito protiv, a ono što posebno zabrinjava jest da bi se uništile ljepote Bune i Bunice, ti turistički biseri. Ekološki se to ne bi moglo popraviti kao što se ne bi moglo popraviti ni poljoprivredno zemljište”, zaključio je Vujadin Berberović iz tog udruženja.

Izvor: Al Jazeera