Terzi: Potrebna reforma Vijeća sigurnosti

Terzi smatra da bi proširenje broja članica izabranih od svih članica UN-a na rotirajuće mjesto u Vijeću sigurnosti značilo veću efikasnost Vijeća (EPA)

Italijanski ministar vanjskih poslova Giulio Terzi izjavio je u ponedjeljak da se reforma Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda više ne može odgađati kao ni jačanje “kredibiliteta UN-a kao promotora međunarodnog mira i sigurnosti i postavljanju čvrstih temelja nove arhitekture kolektivne sigurnosti”, prenosi Fena.

Terzi je dao te komentare na sastanku u Rimu na kojem su se okupili predstavnici više od 60 država članica UN-a kako bi organizirali politički dijalog o reformi Vijeća sigurnosti, uoči nastavka rasprava o toj temi u narednim sedmicama u New Yorku.

Na ministarskom sastanku, kojim je kopredsjedavao španski državni sekretar za vanjske poslove Gonzalo de Benito Secades, Terzi je izjavio kako je svijetu potrebno Vijeće sigurnosti “s kojim se svaka članica može identificirati”, i koje bi bilo reprezentativnije proširenjem broja članica, uzimajući u obzir doprinos svake države održavanju međunarodnog mira i sigurnosti, prenosi Xinhua.

Više od 70 država članica nikada nije bilo dijelom Vijeća sigurnosti u proteklih 68 godina, a samo 15 zemalja, od kojih su pet stalne članice s pravom veta, zastupa skoro 200 država.

Terzi je izjavio da bi proširenje broja članica izabranih od svih članica UN-a na rotirajuće mjesto u Vijeću sigurnosti značilo veću efikasnost vijeća, ali se usprotivio širenju broj stalnih članica s pravom veta.

Izvor: Agencije