Terorizam tema sastanka sa direktorom CIA-e u Sarajevu

Brennan je u Sarajevo stigao vojnim avionom (EPA)

Direktor američke Centralne obavještajne agencije CIA John Brennan u Sarajevu se sastao sa čelnim ljudima policijskih agencija u Bosni i Hercegovini te Udarnom grupom za borbu protiv terorizma u BiH.

“Razmijenili smo mišljenje o određenim sigurnosnim stvarima što je bilo i očekivano. Sastanak je bio jako konstruktivan i dobro organizovan od Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH. Sve je proteklo u najboljem redu”, rekao je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač.

On je za Klix.ba kazao da je na sastanku bilo govora i o borbi protiv terorizma, ali da nije stavljen poseban akcent na tu temu.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara rekao je da sastanak bio produktivan i dobar.

Razgovarano je i o saradnji svih agencija u BiH i s Tužilaštvom, ali i procesuiranju osoba koje se vraćaju sa sirijskih ratišta, o svim događajima koji su se dogodili u BiH, te o borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

“Dobili smo podršku i rečeno nam je da možemo računati na saradnju s CIA-om te razmjenu podataka”, dodao je Čampara.

Pohvaljen je rad Udarne grupe koji bi trebao biti proširen operativnim djelovanjem, gdje će policijski službenici i operativci raditi na terenu, vršiti razmjenu podataka, a u borbi protiv terorizma obećana je pomoć CIA-e.

“BiH kao trusno područje je interesantna za SAD jer se nalazi u “srcu” Evrope. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić jer upoznao Brennana da postoji namjera da se osnuju operativna tijela na nivou regije zapadnog Balkana”, istaknuo je Čampara.

Čampara je potvrdio da je Brennan upoznat i o pozitivnoj ulozi Islamske zajednice u BiH i o svemu onome što je uradio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović te pitanjima paradžemata, izrazivši očekivanje da će većina džemata koji nisu djelovali u okviru Islamske zajednice sada joj se priključiti.

Obamin savjetnik

Brennan je u četvrtak navečer vojnim avionom stigao na Sarajevski aerodrom, prenosi Fena.

U Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine za Fenu nisu bili u mogućnosti ništa reći o ovoj posjeti, a na ulicama grada primjetne su pojačane mjere sigurnosti.

Brennan, veteran sa stažom od 28 godina u obavještajnoj agenciji, prije imenovanja za šefa CIA-e je bio glavni savjetnik američkog predsjednika Baracka Obame za pitanja borbe protiv terorizma.

Obama je razmatrao mogućnost da predloži Brennana za prvog čovjeka CIA-e 2008. godine, ali je Brennan povukao svoje ime zbog pitanja o njegovoj umiješanosti u uvođenje novih tehnika ispitivanja zarobljenika dok je radio u toj agenciji tokom mandata Georgea W. Busha.

Godine 2013. je John Brennan ipak imenovan za šefa CIA-e.

Kontroverzne tehnike

Brennan je negirao umiješanost u kontroverzne tehnike ispitivanja, uključujući potapanje glava ispitanika u vodu, i govorio poslije protiv takvih tehnika.

On je prošle sedmice obećao da američki obavještajci neće koristiti tehnike tzv. “ekstremnog ispitivanja” uključujući i “waterboarding” (tehniku mučenja simulacijom davljenja) protiv osumnjičenih za terorizam, čak ni u slučaju da to bude naredba  predsjednika SAD-a.

Brennanov komentar može utjecati na ovogodišnju trku za ulazak u Bijelu kuću, obzirom da je  republikanski favorit za predsjednika Donald Trump najavio da će odobriti waterboarding, koji je predsjednik Barack Obama zabranio  2009. godine.

Trump je najavio korištenje i mnogo gorih tehnika u borbi protiv terorizma, prenosi AFP.

“Neću pristati da ova institucija provodi tehnike o kojima se govori” , rekao je Brennan  u intervjuu za NBC.

“Apsolutno nikada ne bih se složio da bilo koji oficir CIA-e provede ispitivanje koristeći simulaciju davljenja”, rekao je Brennan.

Istovremeno, novi predsjednik može da bira i novog direktora CIA-e, uz odobrenje Senata.

Izvor: Agencije