Teodor Drugi želi izgraditi prvu crkvu u Saudijskoj Arabiji

Teodor Drugi je naveo da se koptske crkve već nalaze u različitim dijelovima arapskog svijeta (Al Jazeera)

Teodor Drugi, papa Aleksandrije i patrijarh prijestolja svetog Marka, istakao je kako ima želju izgraditi prvu crkvu u Saudijskoj Arabiji.

Izjavio je to u svom prvom zvaničnom komentaru iz crkve vezano za liturgiju koja je održana u Saudijskoj Arabiji.

U intervjuu za egipatski satelitski kanal u četvrtak navečer, Teodor Drugi je izrazio želju da izgradi prvu crkvu u Saudijskoj Arabiji.

“Ne znam kakvi su uvjeti tamo, ali zašto da ne? Šta je zapreka? U susjednim arapskim državama se nalaze crkve”, poručio je on.

Dodao je da u Saudijskoj Arabiji rade hiljade egipatskih radnika, uključujući kršćane, zbog čega bi bila “izuzetno lijepa stvar da im Kraljevina obezbijedi mjesto za molitvu”.

Prva liturgija u Rijadu

Rekao je da se koptske crkve nalaze u različitim dijelovima arapskog svijeta, posebno istakavši Ujedinjene Arapske Emirate, Oman, Bahrein, Kuvajt, Katar…

Komentirajući održavanje liturgije u Saudijskoj Arabiji, Teodor II je rekao: “Ovaj korak je bio organiziran, bio je pozitivan i dobar, u skladu s novim kretanjima u Kraljevini koja prate trendove”.

Lokalni egipatski medijski izvještaji otkrili su u prošlu subotu da je koptski biskup Marcos iz Shubra al-Kheima, sjevernog dijela Kaira, obavio prvu pravoslavnu liturgiju u Saudijskoj Arabiji, u okviru njegove trenutne posjete Kraljevini na poziv saudijskog dvora, a koja bi trebala trajati do 17. decembra.

Isti izvori navode da je “prva liturgija zaista održana u Saudijskoj Arabiji, u glavnom gradu Rijadu, te da je u gradu pripremljena sala gdje je biskup održao molitvu na kojoj su prisustvovali deseci kopta”.

Izvor: Al Jazeera