Oglasi

Tenzije u Vukovaru: HDZ želi zabranu DSS-a

Zamjenik gradonačelnika iz DSS-a Srđan Milaković predstavio spisak ubijenih Srba i kaže da za zabranu nema uslova.
Srđan MilakovićMilaković kaže da se svakodnevno suočava s diskriminiranjem srpske zajednice, a da gradonačelnik ne želi surađivati s predstavnikom srpske zajedniceArhiva

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika Srđan Milaković iz Demokratskog saveza Srba (DSS) predstavio je u srijedu spisak s imenima 42 "ubijenih ili nestalih vukovarskih Srba u lipnju, srpnju i kolovozu 1991.", čime je odgovorio na tvrdnje gradonačelnika Ivana Penave da su sve civilne žrtve u Vukovaru posljedica velikosrpske, četničke agresije, dok je na najave iz gradske Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) kako će učiniti sve da se zabrani DSS, poručio da nikakve zabrane neće biti.

"Jedna od tema koje se nameću su i civilne žrtve iz redova srpske zajednice, a tema je određena samo u jednome smjeru, dakle da su i oni žrtve egzekutora iz redova srpskog naroda“, rekao je Milaković, kako prenosi Hina. 

Takve tvrdnje, kazao je na konferenciji za novinare, osporava popisom srpskih žrtava u periodu prije agresije na grad i čitanjem imena osoba koje su, kako tvrdi, bile uhićene u kućama ili na poslu te im se gubi svaki trag, ili su im tijela pronađena u Dunavu, a neki su ubijeni i u vlastitim kućama.

"Kada se nekome ne sviđa što govorimo, onda se poziva na zabrane", odgovorio je na najave iz Kluba HDZ-a u vukovarskom Gradskom vijeću da će poduzeti sve pravne radnje kako bi se zabranilo djelovanje Demokratskog saveza Srba (DSS), a time i, kako kažu, sudjelovanje ekstremih pojedinaca u obnašanju vlasti koji su u svojim izjavama pokušali izjednačiti žrtvu i velikosrpskog agresora.

Milaković: Nema uslova za zabranu

Upitao je kakva se to poruka šalje ukoliko se izabranim predstavnicima srpske zajednice brani govoriti u javnom prostoru ili im se političko djelovanje, pa i obično uvažavanje, uvjetuje određenim stavovima, primjerice o ratu ili vojno-redarstvenoj akciji "Oluja".

Naglasio je kako do zabrane rada DSS-a, što će zatražiti vukovarski HDZ, neće doći niti za to postoje ikakvi uvjeti, a po pitanju osobne sigurnosti zbog iznesenih stavova "ne zna što da očekuje, no uvijek postoji opasnost".

Jučerašnju sjednicu Gradskog vijeća, gdje je nakon najave inicijative za podizanje spomenika civilnim srpskim žrtvama rata u Vukovaru po nacionalnoj osnovi "zaiskrilo" između vijećnika HDZ-a i DSS-a, Milaković je  ocijenio posljedicom ranijih događaja - vukovarskog prosvjeda zbog neučinkovitosti u procesuiranju ratnih zločina u Vukovaru, obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. te nedavnih uhićenja pripadnika srpske zajednice.

"Očigledno je kako su tenzije podignute, a politička se scena u Vukovaru čini ekstremnom što se odražava i na funkcioniranje predstavnika srpske zajednice, pa i moje", rekao je i istaknuo kako je on legalno izabrani predstavnik srpske zajednice te zastupa interese kako onih koji su ga birali, tako i onih koji su glasali za druge kandidate iz redova srpske zajednice, ali i onih "koji ne smiju izaći na izbore".

Prigovorio je da pripadnik srpske zajednice koji izražava svoj identitet "nije prihvaćen u hrvatskom društvu", te dodao da njegov legitimitet osporavaju i pojedini vijećnici srpske nacionalnosti, ali su izabrani s liste HDZ-HKS [Hrvatska konzervativna stranka], pa ih je nazvao "Komšićima i vijećnicima koji za cijelog mandata nisu progovorili o pitanjima važnima za srpsku zajednicu".

Problem suradnje

Milaković je naglasio kako se problematiziraju njegovi stavovi o "Oluji", dok istodobno ne predstavljaju problem javno izrečene riječi Predraga Mišića [vijećnik srpske nacionalnosti iz HKS-a i hrvatski branitelj] kako je šteta što se "Oluja" nije dogodila i u Vukovaru.

Upozorio je da se svakodnevno suočava s brojnim problemima srpske zajednice, pa i njenim diskriminiranjem, ali i s gradonačelnikom koji ne želi surađivati s izabranim predstavnikom srpske zajednice, ne želi rješavati probleme te zajednice, ne poziva ga kao legitimnog predstavnika Srba ni na radne dogovore, niti na protokolarna zbivanja.

Upitan zašto odbija sudjelovati na obilježavanju državnih blagdana ili vukovarskih ratnih spomendana odgovorio je kako je to "povezano s načinom na koji se prikazuju ratni događaj u Hrvatskoj, a postoje samo obilježja po kojima su sve žrtve posljedica srpske agresije".

"Kada u fazu kreiranja vukovarskih protokola budu uvršteni srpski predstavnici i kada se bude obilježavalo i stradanje srpskih civilnih žrtava, onda možemo doći u fazu da zajedno obilježavamo sve vezano za grad Vukovar", poručio je.

Ovogodišnji dolazak predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca u Vukovar povodom obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu grada, ocijenio je "u određenoj mjeri štetnim po interese srpske zajednice".

Plenković: Miloševićeva agresija uzrokovala najveća stradanja

Hrvatski premijer Andrej Plenković, upitan da komentira tenzije u Vukovaru, odgovorio je da nije imao vremena vidjeti sve detalje iz rasprave. 

Kazao je kako je važno utvrditi istinu onoga što se zbivalo, pogotovo 1991. te da je hrvatskoj političkoj sceni jasno da je, kako je rekao, velikosrpska [Slobodan] Miloševićeva agresija uzrokovala najveća stradanja i strahote u Vukovaru.

"Danas, punih 27 godina nakon te tragedije, mi smo u situaciji da moramo baštiniti jednu od najvažnijih poruka predsjednika Tuđmana - mirnu reintegraciju Hrvatskog podunavlja", rekao je. 

"Moramo razriješiti ratne zločine, odgovorni trebaju odgovarati, ali isto tako trebamo stvarati ozračje tolerancije, razumijevanja, međusobnog respekta, a ne dizati tenzije. To je bit i poruka i mene kao predsjednika Vlade i kao predsjednika stranke. Više sam to puta objasnio članstvu i sutra ću to objasniti i Središnjem odboru, jer očito je da tu poruku treba još snažnije podcrtati", istaknuo je Plenković. 

"Prosvjed u Vukovaru je bio fokusiran na procesuiranje ratnih zločina koji nisu bili procesuirani. Šire dizanje tenzija između Hrvata i Srba u Vukovaru nije dobro i tome ću se snažno usprotiviti. Svako dizanje tenzija može kasnije imati nekakav spiralni efekt koji, kao što nam je poznato iz povijesti, nije lako kontrolirati i zato ga treba zaustaviti odmah", poručio je.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.